matovic
Premiér Igor Matovič. Foto: ÚV SR.

Matovič sa dohodol s bankami. Vláda ruší bankový odvod

BRATISLAVA / Premiér Igor Matovič v pondelok predstavil dohodu s bankami, v ktorej sa zaväzujú pomáhať pri reštarte ekonomiky. Ako odznelo na tlačovej konferencii, vláda zruší bankový odvod.

Kontroverzný dvojnásobný bankový odvod čakajú zmeny. Predstavitelia rezortu financií a zástupcovia bánk podpísali v pondelok spoločné memorandum k programu Rozvojový fond Slovenska. Doteraz banky ročne platili približne 150 miliónov eur v rámci bankového odvodu. Prostriedky sa však reálne v ekonomike nedali použiť.

„Na základe aktuálnej dohody sa z tých zmrazených peňazí vezme miliarda eur a vloží sa do Rozvojového fondu Slovenska. Tieto prostriedky budú môcť byť použité v rôznych štátnych projektoch, ako napríklad výstavba nemocníc, výstavba nájomných bytov a iné,“ povedal na pondelkovej tlačovej konferencii predseda vlády SR Igor Matovič. Banky sa zároveň zaviazali, že ročne investujú pol miliardy do úverov pre štátne projekty a ročne navyše investujú jednu miliardu eur pre úvery ľuďom a firmám.

Zrušenie navýšenia bankového odvodu víta aj NBS

Bankový odvod predstavoval podľa prezidenta Slovenskej bankovej asociácie a generálneho riaditeľa VÚB banky Alexandra Rescha disproporčné bremeno a bolo potrebné ho reformovať. Pôvodný bankový odvod sa teda transformuje do novej podoby. Uvoľnia sa zdroje, čo povedie k navýšeniu kapitálu bánk. To umožní podľa Rescha poskytovať viac úverov, čo sa následne pretaví do rastu hrubého domáceho produktu.

Zrušenie navýšenia bankového odvodu víta aj Národná banka Slovenska. Ako uviedol guvernér centrálnej banky Peter Kažimír, dosiahnutá dohoda prispeje k posilneniu stability slovenského finančného sektora a národná banka očakáva, že pomôže urýchliť oživenie a zotavenie slovenskej ekonomiky.

Viac..  Priemyselná produkcia v eurozóne aj v EÚ vo februári medzimesačne vzrástla

Bankový odvod sa ruší od 1. júla

„Je to najlepšia možná dohoda z pohľadu ľudí, firiem aj bánk,“ povedal o dohode s bankami minister financií Eduard Heger. Nová schéma podľa Hegera pomôže odolnosti bánk v krízových situáciách, banky zvýšia financovanie štátnych infraštruktúrnych projektov či súkromného sektora. „Umŕtvené peniaze dostanú život a naštartujú Slovensko. Chceme, aby Slovensko bola krajina, kde sa dobre podniká,“ skonštatoval Heger.

V zmysle memoranda by mala byť bankám od 1. júla 2020 zrušená povinnosť platiť bankový odvod. „Banky nie sú nepriateľ, sú súčasť nášho ekosystému. Nalejme si pohár čistej vody na novú éru s bankami a štátom. Pevne verím, že spoločne túto krízu prežijeme, „ dodal  po uzavretí dohody s bankami Matovič.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices