dovolenka
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Česi majú o dovolenku v Chorvátsku predbežne väčší záujem ako Slováci

BRATISLAVA – Česi majú o dovolenku v Chorvátsku zatiaľ väčší záujem ako Slováci. Naši západní susedia po zverejnení novej vlakovej linky RegioJet z Prahy do Rijeky za jeden deň vykúpili štyritisíc lístkov, Medzi obyvateľmi SR plánuje oddych pri jadranskom mori 6 percent respondentov oslovených v prieskume. Ako informovala brokerská spoločnosť Capital Panda, uvoľňovanie opatrení a postupné otváranie hraníc môžu tento trend ešte na poslednú chvíľu zvrátiť.

„Súčasné problémy sa nedajú porovnať s ničím v posledných desaťročiach. Pokles turizmu má iné dôvody ako po kríze v roku 2008. Nedajú sa porovnať dokonca ani s vojnou, ktorú Chorvátsko zažilo na začiatku 90. rokov,“ povedal hlavný analytik Capital Panda Jozo Perić. „Je preto zložité predpovedať, ako bude tohtoročná turistická sezóna vyzerať,“ uviedol.

Cestovný ruch tvorí v Chorvátsku 20 % HDP, tento rok očakáva drastický prepad príjmov o 75 %. V minulom roku prekročili príjmy krajiny od zahraničných turistov hranicu 10 mld. eur. Podľa prieskumu, ktorý uskutočnila Chorvátska obchodná komora v polovici apríla, cestovné agentúry a spoločnosti poskytujúce ubytovanie a stravovanie zaznamenali najvyššie straty. Až 92 % z nich uviedlo, že očakávajú dlhodobý negatívny vplyv na svoje podnikanie. Vzhľadom na súčasnú situáciu bude nádej na akékoľvek oživenie turistickej sezóny závisieť od tradičných návštevníkov Chorvátska – Nemcov, Slovincov, Rakúšanov, ale aj Čechov a Slovákov.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

cestovanie

DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí …

Consent choices