letecky most, humanitarna pomoc
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ pomáha najzraniteľnejším osobám v Afganistane. Cez letecký most dopravila do Kábulu 100 ton záchranného materiálu

V rámci globálnej reakcie na koronavírus vyslala EÚ 15. júna z holandského Maastrichtu let, na ktorom bolo do afganského Kábulu dopravených 100 ton záchranného materiálu pre humanitárnych partnerov, ktorí sú financovaní z rozpočtu EÚ. Let je plne financovaný EÚ a je súčasťou prebiehajúcich leteckých mostov do kritických oblastí sveta.

EÚ okrem toho poskytuje nový balík pomoci vo výške 39 miliónov eur na posilnenie reakcie na koronavírus, ako aj na pomoc obetiam vojny, núteného vysídľovania a prírodných katastrof v Afganistane.

Komisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič povedal: V tomto náročnom období EÚ naďalej pomáha najzraniteľnejším osobám v Afganistane. Humanitárne organizácie čelia kvôli pandémii koronavírusu obrovským logistickým problémom, pričom dopyt po pomoci je v kritických oblastiach naďalej veľmi vysoký. Vďaka tomuto leteckému mostu poskytuje EÚ životne dôležitú pomoc, ako sú potraviny, výživa, voda či prístrešia čo najväčšiemu počtu obyvateľov Afganistanu.“

Humanitárne projekty EÚ v Afganistane sa zameriavajú na poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti, prístrešia, potravinovej pomoci, prístupu k čistej vode a hygienickým zariadeniam, ako aj rôznych služieb na ochranu žien a detí a ich podporu.

Viac..  Prezident Európskej rady pre inovácie sa stretol s inovačnou špičkou Slovenska

Od roku 2019 bolo na naliehavú humanitárnu pomoc pre najzraniteľnejšie osoby vyčlenených takmer 100 miliónov eur.

Nedávno vysídleným ľuďom v celom Afganistane pomáha aj mechanizmus pohotovostnej reakcie financovaný EÚ. V rokoch 2019 a 2020 sa prostredníctvom mechanizmu poskytla pomoc 400 000 osobám vo všetkých provinciách. Išlo napríklad o dodávky čistej vody a zabezpečenie prístupu k hygienickým službám.

Súvislosti

Neistota a pretrvávajúci konflikt naďalej spôsobujú v Afganistane a širšom regióne veľké utrpenie a vysídľovanie ľudí. Základné zdravotnícke služby potrebuje viac ako 3,5 milióna ľudí. Približne 13,5 milióna ľudí trpí nedostatkom potravín a najmenej 9 miliónov ľudí potrebuje potravinovú pomoc.

EÚ financuje humanitárne operácie v Afganistane od roku 1992, pričom do dnešného dňa poskytla takmer 935 miliónov eur.

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ víta otvorenie ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že berie na vedomie a víta vyhlásenie izraelského premiéra …

Consent choices