gregor
Tibor Gregor, výkonný riaditeľ Klub 500: PHOTO: redakcia.

Klub 500: Keď nepôjdu peniaze na vedu, výskum, inovácie a podporu konkurencieschopnosti, potom sa budeme s politikmi rozprávať inak

BRATISLAVA / Slovenská ekonomika postupne ožíva. Vyhliadky na najbližšie mesiace však napriek tomu nie sú vôbec optimistické. Výkonnosť hospodárstva by mala klesnúť hlboko do mínusových čísiel a tisíckam ľudí hrozí strata práce. Najväčší zamestnávatelia preto vyzývajú vládu, aby pomohla odvrátiť katastrofické scenáre a začala konať.

Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) a Klub 500 vyzývajú predsedu vlády SR Igora Matoviča, aby sa téma opatrení na podporu ekonomiky stala hlavnou prioritou celej vlády. „Slovenská vláda zvládla boj s koronavírusom, je najvyšší čas dôsledne sa venovať opatreniam na podporu ekonomiky. Priemyselná produkcia sa u nás prepadla na historické minimum od vzniku samostatnej republiky a zamestnanosť v porovnaní s prvým štvrťrokom minulého roka klesla o pol percenta a neustále klesá. Objem štátnej pomoci napriek tomu výrazne zaostáva za západnými krajinami aj krajinami V4,“ informovali v stredu na tlačovom brífingu predseda SOPK Peter Mihók a predseda Klubu 500 Vladimír Soták.

SOPK a Klub 500 očakávajú, že vláda v zmysle svojho programového vyhlásenia bude osobitnú pozornosť venovať domácim firmám a riešeniu ich problémov. „Bude zohľadňovať skutočnosť, že v hospodárstve SR má dominantné postavenie priemyselná výroba a bude robiť všetko pre udržanie konkurencieschopnosti slovenského priemyslu, aby aj naďalej zostal kľúčovým národohospodárskym odvetvím,“ povedal predseda SOPK Peter Mihók. „Keď Slovensko v tom veľmi optimistickom prípade vyčlenilo 1 000 eur na obyvateľa a Nemecko viac ako 14 000 eur na obyvateľa, tak nemecký priemysel vyjde po kríze absolútne posilnený,“ zhodnotil výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Predseda vlády však podľa SOPK a Klubu 500 o uvedených témach nediskutuje. „Chceme veriť, že premiér pozve na stretnutie aj predstaviteľov domácich zamestnávateľov reprezentovaných predovšetkým SOPK a Klubom 500. Dialóg považujeme za kľúčový, a to najmä v čase, kedy treba hovoriť o pláne na ozdravenie slovenskej ekonomiky. SOPK a Klub 500 sú pripravení na stretnutie s premiérom, na komunikáciu s cieľom pripraviť maximálne efektívne opatrenia na naštartovanie ekonomiky, aby Slovensko tak, ako zvládlo koronavírus, zvládlo aj naštartovanie ekonomiky v čo najkratšom čase,“ doplnil predseda Klubu 500 Vladimír Soták.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Návrh desiatich opatrení

SOPK a Klub 500 preto prichádzajú s návrhom desiatich opatrení, ktoré by pomohli priemyslu a aj ekonomike. Má ísť o zvýšenie stropov príspevkov na podporu pracovného miesta, zmeny v minimálnej mzde (odpojenie od príplatkov a mzdových taríf), spustenie verejných investícií, zníženie koncovej ceny energií či zavedenie systémovej podpory investícií.

Rovnako dôležitými opatreniami majú byť aj vytvorenie podmienok pre efektívne čerpanie eurofondov, reforma daní a odvodov, zrušenie dane z dividend, realizovanie reformy štátnej správy či komunálnej reformy.

Príležitosť na ekonomický reštart

Práve teraz je však vhodný čas na to, aby sa z montážnej dielne stala továreň na inovácie. Peňazí sa z európskych fondov núka dosť, stačí ich len správne využiť. „Urobiť pravidlá transparentné, jasné a rýchle, ktoré umožnia čerpanie týchto zdrojov,“ odporúča ako z riešení podpredseda SOPK Vladimír Slezák.

„Keď nepôjdu peniaze na vedu, výskum, inovácie a podporu konkurencieschopnosti, potom sa budeme s politikmi rozprávať inak,“ odkázal Vladimír Soták.

„Ja chápem, že vždy je málo, nikdy nie je dosť, to je tá základná ľudská vlastnosť, a to je to, čo posúva celú spoločnosť dopredu,“ reagoval minister hospodárstva Richard Sulík.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices