ekonomika
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Slovenská ekonomika zažije historický pokles. Desaťtisíce pracovných miest zrušia

BRATISLAVA / Slovenská ekonomika sa v tomto roku prepadne takmer o 10 percent, čo bude historicky najväčší pokles. Zároveň ubudnú desaťtisíce pracovných miest. Vyplýva to z aktuálnej prognózy ministerstva financií. Ak by však korona opäť udrela v plnej sile, môže to byť ešte horšie.

Situácia nie je dobrá, čísla nie sú dobré.  „Z trhu práve ubudne 76-tisíc pracovných miest. ľudia prídu najmä o prácu vo vybraných sektoroch služieb, či už turizmus, stravovacie služby, maloobchod, či doprava, ale aj v priemysle a v stavebníctve,“ vyjadril sa Eduard Heger, minister financií.

Ak bude vývoj dobrý, už budúci rok by sa naša ekonomika mohla výrazne vzchopiť, a narásť o necelých 8 percent. Ak by však na nás udrela druhá, silná vlna pandémie, tento rok môže byť pokles až 12,5 percentný a budúcoročné oživenie by bolo sotva trojpercentné. Ak ľudia chcú pomôcť našej ekonomike, mali by podľa ministra dovolenkovať na Slovensku a nakupovať slovenské výrobky.

„Nedá sa nijako nariadiť, ale dá sa k tomu povzbudiť,“ poznamenal Heger, minister financií. Jednou z mála pozitívnych vecí v spomenutej prognóze pre domácnosti je to, že ceny by mali rásť len minimálne. V tomto roku predpokladáme, že inflácia by mohla dosiahnuť 1,8 percenta,“ podotkol Eduard Hagara, riaditeľ Inštitútu finančnej politiky.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Z ministerstva financií odišla aj jedna dobrá správa. Európska komisia schválila Slovensku záručný systém pre bankové úvery, ktorý by sa mal týkať nielen malých a stredných, ale aj veľkých podnikov a do hry, takpovediac, idú stámilióny eur. „Očakávame, že prostredníctvom najbližších troch mesiacov sa podarí dostať do ekonomiky jeden a pol miliardy eur. čo bude mať zásadný efekt,“ dodal Marcel Klimek, štátny tajomník ministerstva financií.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices