kupalisko, plaz
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Ako sa správať na kúpaliskách? Pozrite si manuál

Na Slovensku sa začala kúpacia sezóna aj napriek stále pretrvávajúcej pandémii koronavírusu. Úrad verejného zdravotníctva preto vydal manuál, ako by sa návštevníci mali správať na kúpaliskách.

Úrad verejného zdravotníctva na svojej stránke uvádza nasledovný manuál:
  • Nenavštevujte kúpalisko, ak ste chorí alebo máte príznaky ochorenia – ohrozujete seba aj ostatných.
  • Pri vstupe na kúpalisko si dezinfikujte ruky – na častú dezinfekciu a umývanie rúk dbajte počas celého pobytu na kúpalisku u seba i detí a vyhýbajte sa dotyku očí, nosa a úst.
  • Pri pobyte na voľných oddychových plochách odporúčame dodržiavať odstup dva metre od okolitých oddychujúcich jednotlivcov, členov skupín či domácností.
  • Dvojmetrové odstupy odporúčame dodržiavať aj pri pohybe po areáli kúpaliska – bezpečnú vzdialenosť dodržiavajte najmä v šatniach a sprchách, na toaletách, v radoch na služby a pod.
  • Vyhýbajte sa zoskupovaniu a úzkym kontaktom s neznámymi osobami.
  • Uprednostňujte bezkontaktné platby.
  • Rešpektujte pokyny a zavedené postupy prevádzkovateľa kúpaliska.
  • Na kúpalisku nemusia nosiť rúška návštevníci ani zamestnanci.
Prevádzkovateľ by mal zabezpečiť pri vstupe dezinfekciu, vypnúť pitné fontány, vodu vypustiť z bazénov, „mechanicky vyčistiť, vydezinfikovať prostriedkami s virucídnymi účinkami a napustiť novou vodou.“ Ďalej je potrebné viackrát zabezpečiť upratovanie, čistenie a dezinfikovanie „plôch, priestorov, športových pomôcok a zariadení kúpalísk“ hlavne tam, kde dochádza k priamemu kontaktu ako sú toalety, dvere, stoly či operadlá.

ÚVZ SR: MANUÁL LETNEJ KÚPACEJ SEZÓNY 2020

Tohtoročnú kúpaciu sezónu na umelých a prírodných kúpaliskách ovplyvňujú…

Uverejnil používateľ Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky Utorok 23. júna 2020

 

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

„Kúpanie je určené pre zdravých ľudí, ktorí majú normálnu imunitu a neporušenú pokožku, tá, ak je poškodená, môže byť vstupnou cestou infekcie – pri kúpaní sa nie je možné totiž úplne vylúčiť kontakt s rôznymi druhmi mikroorganizmov.“ uviedol Ján Mikas hlavný hygienik.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Údaje satelitu Copernicus naznačujú, že júl 2023 bude najteplejším mesiacom v histórii

Po rekordne najteplejšom júni a sérii extrémnych výkyvoch počasia vrátane vĺn horúčav v Európe, Severnej …

Consent choices