Lexmann
Europoslankyňa Miriam Lexmann. Foto: Európsky parlament.

Europoslankyňa Miriam Lexmann o dezinformáciách: Pandémia Covid-19 nám ukázala, ako sme nepripravení čeliť tejto výzve

BRATISLAVA / Odborníčka na zahraničnú politiku, bývalá diplomatka, poslankyňa Európskeho parlamentu Miriam Lexmann hovorila o dezinformáciach a umelej inteligencií aj situácií v Hongkongu.

Europarlament zriadi výbor proti dezinformáciam

Dezinformácie sa nekontrolovateľne šíria vďaka moderným technológiám a ovplyvňujú naše životy. Slovenská europoslankyňa sa na túto tému zúčastnila aj diskusie NATO s názvom StratCom. „Pandémia Covid-19 nám ukázala, ako sme nepripravení čeliť tejto výzve. Pokiaľ všeobecne dezinformácie ohrozujú funkčnosť našej spoločnosti, našu slobodu, demokraciu, tak teraz sme zistili, že dokonca môže ohroziť aj verejné zdravie.“ Vízia severoatlantickej únie by mala byť nielen v čítaní nových trendov ale myslení do budúcna a vývinu samotnej nepravdivej informácie.

Bežný čitateľ ale často krát nedokáže rozpoznať pravdivú informáciu od lživej. Od nástupu pandémie koronavírusu sa rozmohol hoax o 5G sieťach, ktoré by mali mať negatívny vplyv na ľudský organizmus, či byť použité ako biologická zbraň. Miriam Lexmann v takýchto prípadoch radí: „Práve preto, je veľmi dôležité, keď ľudia čítajú takéto informácie, aby si overili viacero zdrojov, či táto informácia sa nachádza aj v iných zdrojoch. Podľa mňa je najdôležitejšie používať zdravý sedliacky rozum.“

Situáciu okolo dezinformácií intenzívne rieši aj Európska komisia, na ktorej pôde už prebehlo viacero diskusií. Europoslankyňa si mysli, že je potrebné tento problém riešiť v prvom rade na národnej úrovni, odkiaľ sa šíria nepravdivé informácie ďalej. Európska únia ale nie je výnimkou a chce byť nápomocná. „Ten problém je komplexnejší a tí šíritelia dezinformácií sú často krát z tretích krajín alebo skupiny ľudí, ktorí nie sú zviazaní s konkrétnou krajinou. Práve preto je dobré, aby sa táto problematika riešila aj na úrovni Európskej únie aj preto, že mnohé regulácie poskytovateľov sociálnych sietí sa riešia na európskej úrovni,“ Európsky parlament plánuje zriadiť špeciálny výbor, ktorý sa tejto téme bude venovať a výsledkom môže byť aj komplexná legislatíva pozmeňujúca podmienky pre poskytovateľov sociálnych sietí.

Situácia v Hongkongu

V pléne Európskeho parlamentu predkladala naša europoslankyňa rezolúciu za najväčšiu frakciu Európskej ľudovej strany ku kontroverznému čínskemu bezpečnostnému zákonu voči Hongkongu. „Je to v podstate reakcia na bezpečnostný zákon, ktorý prijíma čínsky parlament. Má sa týkať autonómnej oblasti Hongkongu.  Je to v podstate explicitné porušenie medzinárodného práva, preto, lebo dohovor medzí Čínou a Honkongom, po tom, ako ho Veľká Británia odovzdala, sa uzavrela zmluva, ktorá garantuje systém, ktorý sa nazýva: Jedna krajina, dva politické systémy. Ale tým, že Čína teraz prijala zákon, ktorý jasne ovplyvňuje bezpečnostné právo v tejto oblasti tak vzniká porušenie,“ vyjadrila sa Lexmann. Dôležité je to pre Slovensko z dlhodobého ekonomického hľadiska a z pohľadu potláčania ľudských práv. Medzi problémy môže patriť aj tlak technologických gigantov a ich podozrivých machinácií.

Viac..  Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Umelá inteligencia nie je hudba budúcnosti

Umelú inteligenciu nazvala chlebovou politikou blízkej budúcnosti, ktorá zasiahne do životov bežných ľudí výrazným spôsobom. Zároveň chce prispieť k tomu, aby sa tak udialo za dôkladnej ochrany ľudskej dôstojnosti a ľudských práv. „Vyzerá to ako fikcia, ako keby sme sa pozerali do budúcnosti ale vieme, že autonómne autá chodia v Spojených štátoch, roboty sa starajú o seniorov a chorých, máme zautomatizované operačné sály… Je to denná realita, ktorá ovplyvní nielen sociálnu štruktúru a vzťahy v spoločnosti ale aj trh práce. Práve preto je dôležité aby tá umelá inteligencia bola etická a človeka neohrozovala,“ myslí si Lexmann. Na túto tému plánuje na jar budúceho roka zvolať konferenciu, ktorá poskytne všetkým vedným odborom širokú diskusiu. „Je dôležité aby boli všetky vekové kategórie ľudí, alebo napríklad ľudia s telesným postihnutím boli do tej diskusie zahrnutí, aby sme videli všetky možné riziká alebo výhody tieto nové prístroje priniesť.“

Európsky parlament minulý týždeň schválil novú smernicu, ktorá umožňuje ďalšie čerpanie financií z fondov na podporu vidieka. Malí farmári sa môžu uchádzať o dotácie do 7 000 eur a firmy do 50 000 eur. „Povzbudzujem všetkých, ktorí majú nárok  aby naštudovali verejné možnosti a prihlásili sa,“ dodala europoslankyňa.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

digitalizacia, online

EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

Európska komisia ako najvyšší orgán EÚ sa chystá prijať nové prísnejšie smernice pre veľké sociálne …

Consent choices