zasobovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Počas pracovných dní už nevozíme na Slovensko 700, ale až 823 kamiónov potravín

BRATISLAVA – Slovenskí agropotravinári sú maximálne znepokojení vývojom zahraničného obchodu s agropotravinárskymi komoditami. Kým ešte v roku 2018 na Slovensko potraviny vozilo 700 kamiónov počas každého pracovného dňa, dnes je to už 823 kamiónov plne naložených zahraničnými potravinami. Saldo zahraničného obchodu s agropotravinárskymi výrobkami bolo vlani pasívne v objeme 1,813 mld. eur, v porovnaní s rokom 2018 sa zvýšilo o 11,2 %. Záporné saldo vývozu a dovozu sa v medziročnom porovnaní zvýšilo vo všetkých sledovaných odvetviach. Informoval o tom v utorok na tlačovom brífingu predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho.

Za prvé tri mesiace roku 2020 je saldo zahraničného obchodu s agropotravinárskymi výrobkami podľa Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) na úrovni mínus 491,1 mil. eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa saldo zvýšilo o 68,6 mil. eur, resp. o 16,2 %. Na Slovensko si podľa SPPK navyše stále dovážame množstvo výrobkov, ktoré si dokážeme dopestovať alebo vyrobiť aj sami.

Zo živočíšnych výrobkov Slovensko v roku 2019 najviac doviezlo mäso zo svíň, čerstvé, chladené alebo mrazené v celkovej hodnote 302 mil. eur. Syry a tvarohy v hodnote 187,9 mil. eur. Mäso a jedlé droby z hydiny, čerstvé chladené alebo mrazené v hodnote 171,4 mil. eur. Maslo a iné tuky a oleje pochádzajúce z mlieka a mliečne nátierky v hodnote 57,2 mil. eur. Z rastlinných výrobkov sme v roku 2019 najviac dovážali zemiaky, čerstvé alebo chladené v hodnote 35,6 mil. eur. Mrkvu, cviklu, koziu bradu, hľuzový zeler, reďkev, repy a podobné jedlé korene v celkovej hodnote 29,4 mil. eur. Jačmeň v hodnote 25,6 mil. eur alebo zeleninu (nevarená alebo varená vo vode alebo v pare), mrazenú v hodnote 24,3 mil. eur.

Zo skupiny potraviny, nápoje a tabak Slovensko v roku 2019 najviac doviezlo chlieb, zákusky, koláče, sušienky a ostatné pekárske výrobky, obsahujúce kakao v celkovej hodnote 208,8 mil. eur. Vody, vrátane minerálnych vôd a sýtených vôd, obsahujúce pridaný cukor v hodnote 143,5 mil. eur. Párky, salámy a podobné výrobky z mäsa, drobov alebo z krvi v hodnote 107,9 mil. eur.

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Medzi našich najhlavnejších importérov patria podľa Eurostatu susedné štáty. Za prvé štyri mesiace 2020 Slovensko najviac zásobili Česi. Doviezli k nám viac ako 353 tisíc ton potravín v hodnote takmer 430 mil. eur. Nasledujú Maďari s objemom viac ako 157 tisíc ton potravín v hodnote 133 mil. eur. Tretí najväčší dovozca na Slovensko je za spomenuté obdobie Poľská republika. Doviezla k nám viac ako 140 tisíc ton potravín v hodnote 189 mil. eur.

SPPK, jej výrobné a spracovateľské zväzy a združenia, vyzývajú vládu SR a ministerstvo pôdohospodárstva, aby urýchlene prijali systémové opatrenia na stabilizáciu agropotravinárstva a jeho postupné zvyšovanie konkurencieschopnosti na jednotnom európskom trhu.

Prioritnými témami by sa pritom podľa SPPK mali stať – prerozdelenie štátnej pomoci pre poľnohospodárstvo v roku 2020, vyplatenie zelenej nafty pre špeciálnu rastlinnú a živočíšnu výrobu v roku 2020, zelená nafta pre potravinárov – systémové opatrenie a jeho realizácia v roku 2020. Rovnako aj zmiernenie následkov pandémie COVID-19, príprava silného štátneho rozpočtu 2021 a príprava Strategického plánu Spoločnej poľnohospodárskej politiky po roku 2020.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices