europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Europoslanci žiadajú obnovenie mandátu osobitného vyslanca pre slobodu náboženského vyznania

Pred siedmimi rokmi Rada pre zahraničné veci prijala usmernenia EÚ o slobode náboženského vyznania alebo viery (FoRB). Občianska spoločnosť najnovšie využila tento deň a vyzvala Európsku komisiu na obnovenie mandátu osobitného vyslanca.

Už 30. novembra minulého roku sa skončil mandát osobitného vyslanca pre slobodu náboženského vyznania alebo
viery (FoRB) mimo EÚ. V apríli tohto roku však Komisia nerozhodla o budúcnosti spomínaného mandátu, preto sa Európsky parlament ale aj občianska spoločnosť rozhodli poslať list, v ktorom požadujú obnovenie mandátu vyslanca.

Komisia vyzvala spoločnosť aj Parlament k zdržanlivosti, ale zároveň odporučila pokračovať v presadzovaní tohto základného práva.

Účinnosť mandátu mal overiť čas a preukázať, že ide o efektívny nástroj diplomatických riešení EÚ. Ján Figeľ podporil implementáciu týchto usmernení, preto absolvoval 17 oficiálnych návštev v rôznych krajinách.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Prácou tohto vyslanca je spolupracovať s vnútroštátnymi orgánmi a inštitúciami, s občianskou spoločnosťou, organizáciami pre ľudské práva, ako aj s náboženskými vodcami a komunitami.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices