peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Pomôže v boji proti ekonomickej koronakríze tlačenie nových peňazí? Ekonóm má jasný názor

BRUSEL / Kým európska ekonomika ešte len čaká na masívnu finančnú injekciu, už teraz sa začína špekulovať o ďalšej recesii. Dôvodom je nadmerné tlačenie peňazí do obehu. To síce na chvíľu môže pomôcť, ale aj uškodiť.

Na riešenie rôznych kríz pumpovaním nových peňazí do ekonomiky sme si za posledné dve desaťročia už zvykli. Tempo, ktorým ich množstvo v obehu rastie v od začiatku tohto roka, je však zdrvujúce.

Spotreba sa takmer zastavila a vlády, v snahe vyhnúť sa deflácii, tlačia do ekonomík miliardy eur. Na mieste sú preto právom obavy, že bublina nekrytých peňazí v ekonomike môže prasknúť. Logika velí v lepších časoch množstvo peňazí v obehu znižovať, centrálne banky však zvyčajne nemajú odvahu tento krok urobiť.

„Ak by tie peniaze do ekonomiky neboli pumpované, nastal by tu nejaký väčší ekonomický šok, čo na druhú stranu nemusí byť na škodu, pretože vrámci nejakej kreatívnej deštrukcie by sa ekonomický systém očistil od tých najmenej efektívnych firiem. Jednoducho by nastal veľký „bum-bác“ a začalo by sa odznova,“ povedal ekonóm J&T banky Stanislav Pánis.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

​Tlačenie nových peňazí pomáha bojovať proti deflácii. Nie je ale vylúčené, že karta sa obráti a situácia sa nám vymkne z rúk. Ďalšiu krízu by tak bezhlavé rozdávanie peňazí už nemuselo vyriešiť.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

bankomat

Novinky v bankovníctve: Platby v eurách budú banky prevádzať do niekoľkých sekúnd

Ak pošlete prevodom svoje peniaze niekomu na účet, stáva sa, že platba sa mu pripíše …

Consent choices