Slovensko
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Slovensko si v rebríčku konkurencieschopnosti IMD pohoršilo

BRATISLAVA – Slovensko si v rebríčku konkurencieschopnosti, ktorý zostavuje Institute for Management Development (IMD), v tomto roku pohoršilo o štyri priečky a kleslo na 57. pozíciu z vlaňajšieho 53. miesta. Vývoj slovenskej konkurencieschopnosti tak bol horší ako v susedných krajinách, keďže Česko sa udržalo na 33. mieste, Poľsko kleslo iba o jednu priečku na 38. pozíciu a Maďarsko sa udržalo na 47. pozícii.

Najviac konkurenčnú ekonomiku má podľa IMD už druhý rok v rade Singapur. Po ňom nasledujú Dánsko, Švajčiarsko, Holandsko a Hongkong, uviedol inštitút na svojej internetovej stránke.

„Výhoda malých ekonomík v súčasnej kríze pochádza z ich schopnosti bojovať proti pandémii,“ uviedol riaditeľ Centra svetovej konkurencieschopnosti v IMD Arturo Bris. Konkurencieschopnosť ekonomiky USA v rebríčku inštitútu v tomto roku klesla na desiate miesto z vlaňajšieho tretieho a Čína spadla na 20. pozíciu z minuloročnej štrnástej. Veľká Británia stúpla na 19. miesto z 23. pozície, pričom jedným z vysvetlení je podľa IMD to, že brexit pravdepodobne vytvoril očakávanie budovania prostredia, ktoré bude priateľské voči podnikaniu.

Viac..  EK odporúča členským štátom pokračovať v úspore plynu s cieľom zabezpečiť dodávky a stabilizovať trhy

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices