Charta OSN, podpis
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Vyhlásenie MZVEZ SR k výročiu podpísania Charty OSN

Pred 75 rokmi sa začal písať nový príbeh globálnej spolupráce ľudstva. 26. júna v roku 1945 podpísali zástupcovia z 50 krajín v San Franciscu Chartu Organizácie Spojených národov (OSN). Dokument sa stal základným stavebným kameňom OSN a nosným pilierom súčasných medzinárodných vzťahov. Na vypracovaní Charty OSN sa podieľalo 14 medzinárodných expertov a diplomatov. Jedným z nich bol aj Slovák Ján Papánek, rodák z Brezovej pod Bradlom a prvý vyslanec ČSR pri OSN.

Po skončení Druhej svetovej vojny bolo hlavným cieľom tohto ambiciózneho projektu zamedzenie vzniku nového svetového konfliktu. Súčasnosť nám ukazuje, že podpora OSN, ako základného piliera medzinárodných vzťahov a spolupráce je urgentnejšia ako kedykoľvek predtým. Pretrvávajúca chudoba, nerovnomerné rozdelenie zdrojov, klimatická zmena, či porušovanie ľudských práv vedú k bezprecedentnej miere núteného vysídľovania, k napätiam a konfliktom po celom svete.

Slovensko má eminentný záujem na udržiavaní stabilného medzinárodného prostredia, inkluzívneho medzinárodného poriadku s jednotnými pravidlami pre všetkých a rozvoji mnohostrannej spolupráce, ktorej základom je OSN. Tento prirodzený záujem pretrváva od roku 1945, keď bolo Slovensko ako súčasť bývalého Československa, jedným zo zakladajúcich štátov OSN.

Viac..  Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

Charta OSN oficiálne vstúpila do platnosti 24. októbra 1945 po tom, čo ju ratifikovala väčšina zakladajúcich krajín.

Správa je publikovaná v originálnom znení, bez redakčných úprav.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices