eurovolby
Ilustračné PHOTO: © European Union.

ONLINE: Poľské voľby sledujeme minútu po minúte

Poľsko/ 28. júna sa v susednom Poľsku konajú prezidentské voľby. Právo voliť má 30 237 180 občanov žijúcich v Poľsku a viac ako 373 tisíc ľudí žijúcich v zahraničí. Predseda PKW(Národná volebná komisia) Sylwester Marciniak dúfa, že výsledky budú čím skôr a to najneskôr v stredu.

Hlasovať sa bude v 230 hlasovacích obvodoch, v 799 nemocniciach, v 94 väzniciach, na lodiach bolo zriadených tiež 8 okrskov.

Kandidátmi sú Andrzej Duda, Rafał Trzaskowski, Władysław Kosiniak-Kamysz, Robert Biedroń, Krzysztof Bosak, Szymon Hołownia, Szymon Hołownia, Marek Jakubiak, Marek Jakubiak, Mirosław Piotrowski, Paweł Tanajno a Stanisław Żółtek. Favoritom je súčasný prezident Andrzej Duda, avšak  jeho víťazstvo nie je isté. Rafał Trzaskowski kandiduje za stranu Občanská platforma, ktorá sa považuje za liberálno-konzervatívnu, podporilo ho viacero primátorov európskych miest medzi nimi aj primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Andrzej Duda kandiduje za konzervatívnu stranu zároveň aj vládnu stranu Právo a spravodlivosť (PiS).

Minúta po minúte:

Ďakujeme, že ste nás sledovali. Pekný večer!

21:00 Voľby v susednom Poľsku sa oficiálne skončili

20:51 V histórii Poľska občania volili prezidenta Poľskej republiky už šesťkrát.

20:35  Okolo 230 Poliakov sa zúčastnilo prezidentských volieb vo Vilniuse.

19:00 Hlasovať bol už aj súčasný prezident Andrzej Duda. „Hlasovali sme a vyzývam všetkých svojich krajanov, ktorí tak ešte neurobili, aby sa zúčastnili volieb. Stojí za to uplatniť vaše občianske právo,“ napísal v statuse na Twitteri.

 

18:45 V meste Kielce muž hlasoval za dvoch ľudí, za seba a svojho syna. Polícia tento čin vyšetruje.

17:25  V poľskom meste Kalisz voličov členka komisie ostriekala dezinfekčným prostriedkom, ktorým nemierila len na ruky, ale aj na tvár. Podľa jej slov to robila pre ich dobro.

17:00 Inšpekcia vo Veľkopoľskom kraji zaznamenala incident súvysiaci s narušením volebného moratória. V meste sa premávalo auto so samolepkami jedného z kandidátov. Takéto autá môžu síce stáť, teda byť zaparkované, ale nemôžu sa pohnúť.

15:36  Voliči v Kujavsko-pomoranskom vojvodstve prichádzajú do volebných miestností väčšinou so svojimi perami. Každý má masku na tvári, ktorú kontrolujú pri vchode poverené osoby. Potrebná je aj dezinfekcia rúk. Fronty sa tvorili ráno, ale okolo 14.00 rady zmizli.

14:50 Poľský minister školstva sa dočkal kritiky za nedodržanie protipandemických pravidiel, konkrétne za chýbajúce rúško.


14:35  Viac ako 11 tisíc Poliakov žijúcich v Belgicku hlasovalo buď korešpondenčne, alebo konzulárne úrady umožnili osobne odovzdať volebný lístok do volebných urien.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

14:12 Bývalý prezident Aleksander Kwasniewski hlasoval v nedeľu popoludní v prezidentských voľbách. Demokracia bez voličov neexistuje, dúfam, že účasť bude rekordná, povedal.

 12:28 Kandidát PSL na prezidenta Poľskej republiky Władysław Kosiniak-Kamysz tiež hlasoval v Malopoľskom vojvodstve. Kandidát Kamysz vyzval aby ľudia išli voliť.

12:08  Kandidát Rafał Trzaskowski so svojou maželkou už odvolili. „Mierne usmiata, ale aj vážna tvár. Nečakajte do poslednej minúty, fronty pred volebnými miestnosťami sú v celom Poľsku veľké. Dôležité je, že každý môže ísť voliť, takže choďte čím skôr,“ napísal Rafał Trzaskowski vo svojom statuse na Twitteri.

11:25 Hlasovali aj Poliaci mimo územia Poľska, ako napríklad v Číne,Singapure, Vietname,Japonsku, Indonézii, Taiwane, Hongkongu a aj Južnej Kórei.

10: 35  „Je neprijateľné, aby okresné volebné komisie stanovili rozsiahlejšie hygienické obmedzenia ako sú obmedzenia stanovené nariadením ministra zdravotníctva,“  uviedol predseda volebnej komisie v Poľsku. „Dodržiavanie prísnych sanitárnych pravidiel je nevyhnutné, ale preventívne opatrenia nemôžu ísť príliš ďaleko,“ dodal Marciniak.

10:15 V hlavnom meste vo Varšave sa dopoludnia tvorili rady pred volebnými miestnosťami. V rade stálo vyše 100 ľudí.

10:00 V dedine v Dolnom Sliezsku búrka v sobotu prelomila strechu telocvične v škole, kde sa nachádza volebný okrsok. Voliť sa však začalo v danom čase

9:30 Od začiatku volieb zaznamenali 28 incidentov, najviac bolo ničenie plagátov kandidátov.

8:45 Kvôli zabráneniu šírenia koronavírusu je povinný volič zakryť si ústa a nos. Člen komisie ho následne vyzve, aby si na chvíľu odkryl tvár, aby ho vedel identifikovať.

8:15  Do volebnej miestnosti musia občania doniesť doklad totožnosti.

7:45 Severný susedia si vyberajú prezidenta z 11 kandidátov, hlasovať je možné do 21. hodiny

7:00 V Poľsku sa začali prezidentské voľby

6:45 Európske Noviny vám počas celého dňa prinesú ONLINE novinky zo susedného Poľska, kde sa konajú prezidentské voľby.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices