Simecka
Europoslanec Michal Šimečka. PHOTO: © European Union-EP.

Europoslanec Michal Šimečka o prvých 100 dní vlády Igora Matoviča

Vláda má za sebou 100 dní. Zaslúži si ocenenie, aj kritiku. Jasným plusom je, ako spolu s disciplinovanými občanmi zvládla zastaviť prvú vlnu šírenia koronavírusu. Nebolo to bez chýb – najmä chýbajúca zákonná opora niektorých opatrení je veľkým lapsusom – no takejto výzve zatiaľ žiadna vláda nečelila a výsledok sa počíta. Za seba by som chcel pochváliť kvalitu a solídnosť, ktorú vláda priniesla v európskej a zahraničnej politike.

Dôvodov na kritiku je, žiaľ, viac ako som čakal. Zo všetkých strán počúvame od ľudí najmä o tom, ako zúfalo pomalá a nedostatočná je pomoc pre podnikateľov, ktorých postihla kríza. Rozmenené na drobné sú to desiatky tisíc rodín, ktorým štát siahol na živobytie a napriek sľubom im do dnešných dní nepomohol. Európske peniaze pritom boli a sú k dispozícii.

Druhým najväčším sklamaním je pokračujúca kultúra „našich ľudí“. Netransparentné nominácie a obsadzovania okresných úradov, šéfov zdravotníckych zariadení, poisťovní, hmotných rezerv alebo SIS boli len začiatkom. Post vládnej splnomocnenkyne pre Petru Krištúfkovú škandalóznym pokračovaním, a obhajoba ukradnutej diplomovky Borisa Kollára sa už zmenila rovno na frašku. Čakal som, že vláda vedená „bojovníkom proti korupcii a rodinkárstvu“ niečo takéto nedopustí. Miesto odsúdenia takýchto podvodov sa niektorí vládni poslanci OĽaNO počas prvých 100 dní radšej predháňali v nezmyselných návrhoch na zákaz umelého prerušenia tehotenstva.

Viac..  Peter Pollák: Nová legislatíva o umelej inteligencii možno už o dva roky nebude stačiť

V princípe tejto vláde držím palce. Nemá to ľahké, situáciu si zbytočne sama komplikuje a v zálohe číha Fico s Kotlebom. V týchto chvíľach ma ešte viac bolí, ako tesne nám v PS ušla možnosť pomáhať Slovensku priamo v parlamente.

O red

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices