ekonomika
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Koronakríza zapríčinila historicky najväčší pokles našej ekonomiky. Slovensku sa však núka jedinečná príležitosť

EÚ/SLOVENSKO / Koronavírus zapríčinil najväčší pokles našej ekonomiky v histórii. Európska únia však už vyčleňuje stovky miliárd eur na to, aby sa členské krajiny čo najskôr hospodársky vzchopili. Ak ich efektívne a zodpovedne použijeme, Slovensko sa môže výrazne posunúť dopredu.

Prepad, ktorý slovenskej ekonomike spôsobila pandémia, je prudký, je nebývalý. Teraz ide o to, čo najskôr sa otriasť a pokúsiť sa naštartovať vzostup, ktorý bude o poznanie pomalší.

To oživenie by však nebolo možné bez peňazí Európskej únie, ktorá nám z viacerých zdrojov ponúka vyše 25 miliárd eur. „Hovoríme, zjednodušene, o finančnom balíku, ktorý v nadchádzajúcich desiatich rokoch môže predstavovať niečo ako dva štátne rozpočty,“ uviedol podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Čiže ešte raz – nie Rusko, nie Čína, ale opäť Európska únia výrazne pomáha Slovensku. Efekt pomoci si však dlhodobo znižujeme sami. Naše vlády totiž neboli schopné zmysluplne vyčerpať veľké peniaze, ktoré nám Brusel ponúka.

„Z tohto pohľadu je samozrejme možno aj veľa skepsy, ale pre nás je dôležité, aby sme boli schopní vystúpiť zo zotrvačných schém, v ktorých sme možno v zajatí desaťročia,“ poznamenal guvernér NBS Peter Kažimír.

„Potrebujeme konečne ukázať, že vieme aj účelne, slušne a hospodárne čerpať európske prostriedky do posledného eura,“ reagoval europoslanec Vladimír Bilčík (Spolu).

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Práve slovenskí europoslanci i podpredseda európskej komisie Maroš Šefčovič upozorňujú, že času na prípravu nie je veľa, a nemôžeme si dovoliť letný, vlažný režim. Inými slovami, zodpovední politici by mali spojiť sily a už teraz sa naplno pripravovať na to, ako ponúkané miliardy zmysluplne využiť na modernizáciu Slovenska.

„V októbri by mali jednotlivé členské krajiny predkladať do Bruselu návrh plánu obnovu svojich krajín, čiže dovtedy by sme mali absolvovať celospoločenskú diskusiu, aké by mali byť tie priority,“ vysvetlil Maroš Šefčovič.

„Teraz rozhodujeme o tom, ako bude Slovensko vyzerať o 10, 20 rokov. A sú to naozaj kľúčové chvíle a kľúčové využitie týchto peňazí,“ skonštatoval europoslanec Ivan Štefanec (KDH).

„Zobrali sme si to za svoje na ministerstve financií, pretože Slovensko bolo na konci rebríčkov v čerpaní,“ povedal minister financií Eduard Heger (OĽaNO).

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices