Sefcovic
Maroš Šefčovič. PHOTO: © European Union.

Maroš Šefčovič priblížil aktivity Európskej komisie na boj s následkami pandémie COVID-19

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok prijal v pondelok 29 júna 2020 podpredsedu Európskej komisie zodpovedného za medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad M. Šefčoviča. Partneri sa v rozhovore venovali aktuálnym témam európskej agendy, medzi ktoré patria rokovania o viacročnom finančnom rámci na roky 2021 až 2027 vrátane nástroja obnovy, ale aj Konferencia o budúcnosti Európy. Zhodli sa tiež na potrebe spolupráce so Slovákmi pracujúcimi v inštitúciách EÚ.

M. Šefčovič priblížil aktivity Európskej komisie na boj s následkami pandémie COVID-19, medzi ktoré patrí aj návrh na vytvorenie nástroja hospodárskej obnovy s názvom Nástroj EÚ pre budúce generácie. Finančný balík Európskej komisie, ktorý okrem nového nástroja zahŕňa aj revidovaný návrh viacročného rozpočtu EÚ, je ambiciózny, no zároveň vyvážený a zohľadňuje fakt, že európske hospodárstvo potrebuje dlhodobú podporu na vybudovanie odolnosti proti prípadným budúcim krízam.

I. Korčok potvrdil, že Slovenská republika návrh víta a oceňuje jeho zameranie na investície a štrukturálne reformy, ktoré sú potrebné aj v oblastiach ako zdravotníctvo alebo školstvo. „Na využitie týchto prostriedkov a dosiahnutie cieľa reštartovať a následne vybudovať odolnejšie hospodárstvo potrebujeme v slovenských podmienkach dostatok času a viac slobody pri výbere vhodného mixu investícií a reforiem,“ skonštatoval I. Korčok ohľadom slovenského úsilia o väčšiu flexibilitu pri čerpaní prostriedkov a predĺženie obdobia, počas ktorého bude možné prostriedky z nástroja obnovy využívať. „Už teraz je najvyšší čas pripravovať rozvojové a modernizačné plány SR na ďalšiu dekádu, na ktorých financovanie je dostupné veľké spektrum finančných nástrojov, grantov, ale aj výhodných úverových schém,“ doplnil M. Šefčovič a dodal, že „Európska komisia bude maximálne súčinná nie len pri schvaľovaní národných plánov obnovy, ale aj pri ich príprave.“

Rada EÚ schválila minulý týždeň ako posledná z inštitúcií EÚ svoju pozíciu ku Konferencii o budúcnosti Európy. Ďalším krokom na ceste k spusteniu tohto unikátneho projektu, ktorého cieľom je umožniť lepšie zapojenie občanov do fungovania EÚ, sú spoločné rokovania Rady EÚ, Európskej komisie a Európskeho parlamentu. „Národnú dimenziu Konferencie o budúcnosti Európy plánujeme organizovať v osvedčenom formáte Národného konventu o EÚ, ktorý už v minulosti spojil široké spektrum osobností z politického, občianskeho aj vedeckého života na Slovensku,“ informoval I. Korčok dúfajúc v hladký priebeh medziinštitucionálnych rokovaní a vo včasné spustenie projektu.

Viac..  Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Minister Ivan Korčok zároveň zdôraznil, že vymenovanie slovenského diplomata, súčasného Stáleho predstaviteľa SR pri EÚ, Petra Javorčíka za nového generálneho riaditeľa pre dopravu, energetiku, životné prostredie a vzdelávanie na Generálnom sekretariáte Rady EÚ je nielen osobným úspechom jedného z najskúsenejších slovenských diplomatov, ale aj úspechom pre celé Slovensko. „V inštitúciách EÚ pracujú mnohí šikovní Slováci a budeme naďalej podporovať snahy aj ďalších našich občanov, ktorí si vyberú túto kariérnu cestu. Našim cieľom je, aby si aj napriek práci v zahraničí udržali väzby na svoju domovskú krajinu,“ uviedol I. Korčok.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices