masiar
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

U zamestnancov nemeckého bitúnka potvrdili koronavírus, máme odtiaľ mäso

BRATISLAVA / Potom, ako sa u zamestnancov nemeckého bitúnka v Severnom Porýni – Vestfálsku potvrdil koronavírus, pristúpili naši štátni veterinári k veľkým kontrolám. Zaujímajú sa o všetko bravčové mäso dovezené z Nemecka a kontrolujú všetky naše reťazce, aby vyselektovali produkty, pochádzajúce z problémového bitúnka.

„Porážali týždenne okolo 10 tisíc kusov jatočných ošípaných, je tam 7 tisíc zamestnancov a takmer 700 bolo nakazených koronavírusom,“ opísal predseda zväzu chovateľov ošípaných Julíán Škerlík.

Podľa predsedu chovateľov nemecký hlavný veterinárny lekár vydal nariadenie, že takéto mäso treba tepelne upraviť. Problém však vidí inde. „Vy ho tepelne upravujete, ale narábate s ním v surovom stave,“ vysvetľuje Škerlík. „Pokiaľ by ten vírus bol na povrchu mäsa, môže sa človek nakaziť,“ dodáva riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš.

Na nemecké mäso vyhlásili štátni veterinári cielené kontroly. Vzorky odoberajú z chladeného, aj z mrazeného mäsa.

V 40 regiónoch Slovenska vyrážajú na predajné miesta a odobrané vzorky posielajú na laboratórnu analýzu na prítomnosť koronavírusu. Podľa riaditeľa štátnej veterinárnej správy chcú proaktívne chrániť spotrebiteľov a pre istotu chcú skontrolovať všetko mäso dovezené z Nemecka.

Viac..  Europarlament prijal plán na ochranu trhu EÚ s energiou pred manipuláciou

„SR z dôvodu veľkého dovozu mias aj z Nemecka prijala takéto opatrenia. Naozaj pri takom počte nakazených ľudí na bitúnku môže dôjsť aj ku kontaminácii mäsa,“ hovorí Bíreš. „Berú stery aj z obalu, aj priamo z mäsa,“ upresnil Škerlik. „Ak by sme zaznamenali, tak ihneď informujeme verejnosť a zastavujeme dovoz aj predaj,“ dodáva Bíreš.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices