cestovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Krajiny EÚ môžu otvoriť svoje hranice pre tretie krajiny. Ako bude postupovať Slovensko?

BRATISLAVA / Od 1. júla pribudli na zoznam v rámci otvárania hraníc aj niektoré štáty 3. krajín. Títo občania mimo EÚ a Schengenskej zóny budú môcť slobodne vstúpiť na územie Slovenska. Jednotlivé európske krajiny sa ale môžu slobodne rozhodnúť, či a pre koho hranice otvoria. Pozrite si zoznam krajín, ktoré pribudli.

Ako informoval štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus Európska únia by nemala otvárať „dvere“ krajinám, ktoré nie sú na spoločnom zozname.

  • Pozrite si zoznam 14 + 1 krajín, ktoré môžu vstúpiť na naše územie: 
    Alžírsko, Austrália, Čierna Hora, Gruzínsko, Japonsko, Južná Kórea, Kanada, Maroko, Nový Zéland, Rwanda, Srbsko, Thajsko, Tunisko a Uruguaj.
  • Povolenie dostali aj občania tzv. európskych mikroštátov: Andorra, Monako, Vatikán a San Maríno.

„Plus jedna je Čína, ktorá sa ako pätnásty štát môže neskôr na tomto zozname ocitnúť pod podmienkou reciprocity. Teda keď zruší obmedzenia týkajúce sa európskych občanov vstupujúcich do Číny,“ vyjadril sa štátny tajomník rezortu zahraničia Klus.

Podľa slov Klusa výber štátov závisel od toho, či daná krajina zvláda pandémiu COVID-19 aspoň tak dobre ako ju v priemere zvládame my v EÚ. „Na to slúžia objektívne kritériá ako počty nových prípadov, rozsah testovania či liečby, ale aj otázka dôveryhodnosti a dostupnosti epidemiologických dát. Každé dva týždne sa bude zoznam aktualizovať podľa vývoja situácie v jednotlivých krajinách. EÚ od týchto takzvaných bezpečných tretích krajín očakáva, že tiež zrušia svoje zákazy pre Európanov,“  pokračoval Klus. 

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Postup Slovenska bude iný

Vo štvrtok 2. júla má zasadať Ústredný krízový štáb SR, ktorý rozhodne aj o vnútorných hraniciach napríklad k Taliansku, Holandsku, Španielsku. Konzílium odborníkov tiež môže rozhodnúť o tom, či pre niektorú z vyššie uvedených krajín hranicu neuzatvorí. „Vzhľadom na aktuálny vývoj v Európe aj vo svete totiž ešte nenastal čas otvoriť brány Európy úplne dokorán. Nesmieme hazardovať s tým najcennejším, čo máme,“ dodal Klus. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices