koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Koronavírus, ktorý momentálne dominuje, je nákazlivejší ako pôvodný. Vyplýva to zo štúdie vedcov

BRATISLAVA / Na celom svete v súčasnosti dominuje jedna z variant vírusu SARS-CoV-2, ktorá sa ale odlišuje od tej, ktorá prepukla na konci minulého roka v Číne a postupne sa dostala do celého sveta. Vedci zistili, že táto obmena vírusu ľahšie preniká do ľudských buniek a je preto zrejme nákazlivejšia. Podľa agentúry AFP to vychádza z novej štúdie vo vedeckom časopise Cell. Zároveň sa tu tiež uvádza, že tieto výsledky treba ešte dôkladnejšie overiť.

Koronavírus, ako iné vírusy, neustále prechádza mutáciou. Potom čo sa SARS-CoV-2 rozšíril z Číny do Európy, sa tu stala dominantá jedna z jeho variantov. Vedci ju označili ako D614G. Tá má voči originálnej nákaze malú odlišnosť v DNA práve v mieste, ktoré ovplyvňuje schopnosť vírusu prenikať do ľudských buniek.

Vedci sledujú genetické mutácie koronavírusu po celom svete, zaznamenávajú ich genóm a zdieľajú ich v databáze  GISAID. Tá momentálne eviduje asi 58tisíc rôznych génových sekvencii  SARS-CoV-2. Výskumníci z univerzít v Sheffielde a Dukeovey univerzity spoločne s pracovníkmi z laboratória v Los Alamos v apríli prišli na to, že  D614G dominuje a s istým znepokojením si potom uvedomili, že jej konkrétne mutácie ju zrejme činia viac prenositelnou medzi ľuďmi. Svoje zistenia museli dôkladne overiť.

Analyzovali preto údaje od 999 pacientov hospitalizovaných v Británii kvôli Covid-19. Zistili, že ľudia nakazení týmto druhom majú v sebe viac vírusových častíc. To sa ale nijak neodrážalo na vážnostiach ich ochorenia, čo bolo pre vedcov povzbudivé. Experimenty v laboratóriách potom ukázali, že  D614G preniká do ľudských buniek s 3-6 krát väčšou účinnosťou, než pôvodná verzia koronavírusu.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

Vedci ale upozorňujú, že nálezy z laboratória ešte nemusia verne replikovať správanie sa vírusu v reálnom svete a jeho šírenie medzi populáciou. Z prísne vedeckého hľadiska tak potom môžeme povedať, že D614G je nákazlivejšia, ale to nutne neznamená, že sa medzi ľuďmi skutočne viac šíri.  

„Je to zaujímavý objav, ktorý sa možno týka miliónov ľudí. Ale u nich zatiaľ nepoznáme konečný dopad. Objavili sme tento vírus pred pol rokom a mnoho vecí o ňom zase zistíme v nasledujúcich mesiacoch,“ poznamenal Nathan Grubaugh z Yaleovy univerzity.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices