stancik
Andrej Stančík zdroj: Európske Noviny/ Marco Németh

Poslanec Andrej Stančík: Mnohí cítia, že je čas na generačnú výmenu

Mgr. Andrej Stančík patrí k najmladším poslancom NR SR a zároveň doktorandom. Vo voľbách do Národnej rady SR v roku 2020 kandidoval pod číslom 41 na kandidátke OĽANO.

V rozhovore sa dozviete:

    • aká je situácia v klube OĽANO,
    • čím presvedčil svojich voličov,
    • či podporí návrh zákona o interrupciách,
    • ako sa vyberajú  prednostovia okresných úradov,
    • a či sa bude odvolávať minister, ak sa na úrade vyskytne náznak korupcie.

Ste prvé volebné obdobie v parlamente. Mohli by ste na úvod povedať niečo o sebe?

Mám 25 rokov, je to dohľadateľné, a ešte stále som doktorand na Masarykovej univerzite v Brne. Dá sa povedať, že o politiku sa zaujímam už od 15 rokov, keď som vstúpil do mládežníckej organizácie a zároveň som predsedom Občiansko – demokratickej mládeže. Tam som politiku začal aktívne vnímať, mali sme rôzne akcie s poslancami, europoslancami, takže mnoho ľudí v terajšej politike aj poznám, čo je veľmi fajn. Jednoducho ma to lákalo. Prijal som ponuku kandidovať v týchto voľbách, ale nemal som vôbec veľké ambície. Keďže som nebol straník, dostal som číslo 41, čo nie je ani zlé, ani dobré. Povedal som si však, že si vyskúšam kampaň, pomôžem a vyšlo to. Ako vidíte, som tu.

Mali ste nejaký dôvod ísť do politiky alebo ste si len chceli vyskúšať, ako prebieha kampaň ?

Dôvodom bolo urobiť zmenu. Ak mladý človek sleduje, čo sa deje v politike, tak je logické, že ho napadne, že dá sa to robiť aj inak. To bola asi moja motivácia. Povedal som si že možno ja to viem robiť lepšie.

Motivovali vás napríkad rodičia alebo o politiku ste sa začali zaujímať sám?

Rodina ma, práve naopak, v tomto veľmi nepodporovala. Mama nebola z toho nadšená, lebo politika je stále vnímaná tak, že je plná káuz, človeka to môže zničiť. Je to častokrát ako balancovanie na lane.Človek musí byť ostražitý. Samozrejme, mám aj podporovateľov, lebo vidia, že ma to zaujíma.

Kandidovali ste na kandidátke OĽANO. Vy osobne o sebe tvrdíte, že ste liberál. Prečo teda práve OĽANO, veď boli aj oveľa liberálnejšie strany?

Ja som OĽANO chcel aj voliť, pretože to nie je podstatné , či je človek liberál alebo konzervatívec. Tieto voľby boli hlavne o zmene systému a mal som dojem, že Igor Matovič je tam už toľko rokov a poukazuje na kauzy naozaj ráznym spôsobom, tak som si povedal, že mu dám svoj hlas. Popravde nikomu v OĽANO nevadí, že som liberál.

Kto Vás oslovil?

Michal Šipoš, terajší šéf klubu. On mi navrhol, či nechcem kandidovať a ja som sa ho hneď spýtal, či nevadí, že som liberál. Uistil ma, že nie, stačí ak som “čistý” človek. Nemal som nikdy nič spoločné s korupciou a do žiadnej kauzy som sa nezaplietol. Dnes v OĽANO nie som zďaleka jediný liberál, je nás tam možno dvanásť až pätnásť. Takže nie sme iba konzervatívny klub, ako sa hovorí.

Nevadilo Vám, že Igor Matovič vystupoval ráznejšie?

Na hrubú dieru hrubá záplata. Je pravda, že štýl politiky Igora Matoviča je neštandardný, ale si treba povedať, že Slovensko nie je štandardná krajina. Ani OĽANO nie je štandardná politická strana, ale na Slovensku pomaly neexistuje takmer žiadna štandardná strana. Čím viac viem o tom, ako ten systém funguje, tým viac zisťujem, aké je to celé neštandardné.

Kandidovali ste do parlamentu s číslom 41.Čo si myslíte, čím ste svojich voličov presvedčili?

Získal som okolo 3500 krúžkov, čo nie je veľmi zlé na to, že som neznámy človek. Počas kampane som bol autentický , robil som “fun” veci a nerobil som si ilúzie, že by som sa prekrúžkoval. Nebol som známy. Ľudia to berú tak, že fajn mladý človek, ale nemá skúsenosti, nemá odbornosť. A to je teda pravda. Takže do veľkej miery za to, že som tu, vďačím kampani, ktorú viedol Igor Matovič.

Podarilo sa Vám presvedčiť aj starších voličov alebo Vás volili len mladí?

Ale áno, podarilo sa mi presvedčiť aj starších voličov. Niektorým sa páči, že aj mladí sa zapájajú do verejného diania, lebo mnohí cítia, že je čas na generačnú výmenu. My síce nemáme tie skúsenosti, ale nie sme zaťažení minulosťou. Ja vám s kľudným svedomím  môžem povedať, že som sa nikdy s nikým pochybným nestretol.Ten morálny kompas mám nastavený dobre, nie som zapletený do žiadnej kauzy . 

 Ste členom výboru pre európske záležitosti, akým témam sa tam venujete?

 Je to predovšetkým zahraničná politika, hlavne EÚ, ďalej je to energetika. Ako mladého človeka ma zaujíma budúcnosť,  teda technológie. Na Slovensku táto téma veľmi absentuje, v tomto smere sa chcem aj vzdelávať.V tejto oblasti máme obrovské medzery, ten “vlak” nám ešte neušiel, ale pomaly odchádza. Ak za tieto 4 roky nespravíme zásadné reformy, tak nám hrozí, že ostaneme akýmsi tretím kolesom Európy.

Chystáte sa v blízkej budúcnosti predložiť nejaké zákony ?

Rozmýšľam nad dvoma – tromi, ale treba ich ešte prekonzultovať, pretože to sú zákony, ktoré môžu byť kontroverzné. Teraz by som ešte nerád o nich hovoril.

Viac..  Europoslanec Peter Pollák: Niektoré plány európskych politikov sú nerealizovateľné

Pred chvíľou ste povedali, že v OĽANO liberáli nikomu nevadia. Ako teda prebieha komunikácia s pani Záborskou, ktorá má úplne iné názory?

Ja som sa obával , že komunikácia s pani Záborskou nebude pre mňa jednoduchá, ale opak je pravdou. Máme spolu korektný vzťah, normálne sa spolu  bavíme. Pani Záborská používa pádne argumenty, ja zase iné. Inak zmýšľame, predsa len liberáli a konzervatívci majú úplne iný tzv. myšlienkový svet. Ja chápem, z čoho ona vychádza, ale jednoducho to nie je pozícia,z  ktorej vychádzam ja. My sa však úplne korektne bavíme, dokonca si aj tykáme. Podľa mňa je to rozumný človek, máme paradoxne celkom dobrý vzťah.

V rámci OĽANO nie je obava, že sa rozpadne klub? Nebude sa opakovať minulosť?

Predtým sme neboli ani vo vláde, bolo to trochu iné. Ale jasné, že sú tam isté nezhody a každý čaká, kedy sa rozpadne náš klub, no zatiaľ sa rozpadlo SNS a časť Smeru. My sa otvorene bavíme o všetkých veciach. Aj keď sa niekedy úplne nezhodneme, tak na konci dňa vieme, že sme tam išli všetci preto, aby sme bojovali proti korupcii. Názorový rozdiel medzi liberálmi a konzervatívcami tam bude vždy. Nás je 53, to je obrovské množstvo ľudí, ktorí si, samozrejme, nie vždy rozumejú ideologicky, ale stále nás spája tá myšlienka zmeniť zle fungujúci systém.

Teraz sa v parlamente predkladá návrh zákona na sprísnenie interrupcií. Vy osobne ho podporíte?

Je tu  viacero vecí, ktoré chcem ešte vydiskutovať. Nie je to úplne represívny zákon, neobmedzuje ani lehotu na interrupciu. Pre mňa je dôležité, aby sa žena slobodne mohla rozhodnúť. Táto téma je veľmi citlivá. Keď nad tým premýšľam, tak chápem postoj konzervatívcov, každopádne sú tam detaily, ktoré treba prediskutovať s odborníkmi,mať dosť informácií, aké by to malo dopady. Ísť skôr cestou prevencie ako reštrikciou sa mi páči viac.Keď týmto zákonom  pomôžeme ženám tak , že sa nebudú báť finančnej situácie a dieťa si nechajú, to by bol ten želateľný efekt.

Takže áno či nie?

Zatiaľ som tak “neutrál”, lebo ako som spomínal,  sú ešte veci, ktoré si chcem vydiskutovať. Ak sa tam niečo zmení prípadne doplní, tak môžem hlasovať za.

Pani Záborská hovorila, že nevylučuje predložiť zákon ako je v Poľsku, teda tzv. “poľský model”. Za ten by ste hlasovali?

To nie, nikdy.

Igor Matovič sa často vyjadroval, že za predchádzajúcej vlády prekvitalo rodinkárstvo, teraz však aj OĽANO dosadzuje vlastných ľudí. Aký je váš názor na tento postup?

Asi myslíte prednostov okresných úradov. My sme o tom diskutovali v klube, a tam bola naozaj reč o odpolitizovaní. Problémom je to systémové nastavenie. Bola to vždy politická funkcia, mal to pod palcom minister vnútra. Na základe správ z regiónov sme vedeli, že čím skôr musí dôjsť k výmene.V mnohých prípadoch sa okresný prednosta správal ako zemepán a vzniklo  obrovské podhubie pre korupciu, od okresu až na úroveň štátu.Výberové konanie bolo nastavené tak, že sme tam dosadili ľudí, ktorých sme nominovali my a dôverujeme im. Snažili sme sa vyberať z 10-15 kandidátov a nie len skúseného človeka, ale takého, ktorý je aj charakterovo v poriadku. Nemôže mať minulosť spájanú s korupciou, nemôže byť spojený s toxickými osobami.

To znamená, že časť sú vaši ľudia a časť tí, ktorí prechádzajú “grilovačkou”?

Všetci prechádzajú výberom . Ten proces je naozaj taký, že každý poslanec sa môže k tomu vyjadriť aj z jednotlivých regiónov.

Aj z iných strán sa môžu vyjadriť alebo iba z OĽANO?

Iba z OĽANO. Kompetencie sa rozdelili po ministerstvách, SAS-ka má dozorné rady, Sme rodina zase úrady práce a my prednostov.

Predseda vlády hovoril aj o tom, že každý minister je zodpovedný za svojich ľudí. Keby náhodou vysvitlo, že na nejakom úrade je náznak korupcie, toho úradníka minister odvolá?

Ak sa ukáže, že tam bola korupcia, tak ten človek bude musieť odísť.

Aj keď sa na korupciu poukáže alebo iba v tom prípade, ak ho súd uzná za vinného?

V civilizovaných krajinách je nutné, aby korupcia bola preukázateľná. Napríklad keby pri prideľovaní zákaziek šlo o zjavné rodinkárstvo. Samozrejme, dokázať na súde takýto skutok je často problém. V demokratickej krajine ak sa preukáže akákoľvek forma korupcie, tak ten človek odstupuje. Toto by mala byť cesta, ktorou by sme mali ísť. Ak dotyčný sa nechce vzdať sám, tak potom pod tlakom. A je to jedno, či už to bude náš minister alebo nie.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal poslanec NR SR Andrej Stančík.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Kresťanská únia vníma správu Európskeho parlamentu ako hrubý zásah do kompetencií štátov

Kresťanská únia (KÚ) vníma správu Európskeho parlamentu (EP) o situácii v oblasti sexuálneho a reprodukčného …

Consent choices