europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Ekonomické dopady koronavírusu nie sú ospravedlnením na zneužitie slabej pozície podnikov, zdôrazňujú europoslanci

Pre európske firmy oslabené koronakrízou je ťažké brániť sa štátom podporovanej konkurencii z tretích krajín. EP pripomína, že pravidlá hospodárskej súťaže musia platiť rovnako pre všetkých.

Počas plenárnej rozpravy, ktorá sa konala 17. júna, poslanci EP vyjadrili obavy, že zahraničné spoločnosti, ktoré dostávajú dotácie od svojich vlád, sa môžu pokúsiť získať konkurenčnú výhodu voči európskym spoločnostiam alebo ich dokonca odkúpiť. Mnohé európske firmy sa počas pandémie Covid-19 dostali do finančných ťažkostí, čím sa stávajú ľahkým terčom pre konkurenciu zvonku.

Verejná konzultácia Európskej komisie

Európska komisia ešte v ten deň oznámila začatie verejnej konzultácie o tom, ako sa postaviť voči rušivým vplyvnom zahraničných subvencii na jednotnom trhu EÚ. Väčšina poslancov, ktorí vystúpili na plenárnom zasadnutí, túto iniciatívu podporila a zdôraznila potrebu spravodlivej hospodárskej súťaže.

Konzultácia Komisie sa zameriava na všeobecné narušenie trhu spôsobené zahraničnými subvenciami, ale aj na tie, ktoré uľahčujú skupovanie spoločností v EÚ, alebo poskytujú nespravodlivú výhodu pri verejnom obstarávaní.

Plenárna debata

Christophe Hansen (EPP,LU) počas debaty v pléne zdôraznil, že „Čína nie je jediným štátom, ktorý skupuje firmy oslabené koronakrízou“. „Ak chceme našu obchodnú politiku aj naďalej podporovať, musíme ju vybaviť nástrojmi na presadzovanie spravodlivej hospodárskej súťaže,“ uviedol.

Podľa Agnes Jongerius (S&D, NL) ekonomické dopady koronavírusu nie sú ospravedlnením na zneužitie slabej pozície podnikov. „Nemôžeme sa prizerať na to, ako firmy dostávajúce nespravodlivé dotácie ich využívajú na skupovania našich spoločností, „ povedala.

Viac..  Miriam Lexmann: Slovensko má obrovskú príležitosť zatepliť budovy za európske peniaze

Stéphanie Yon-Courtin (Renew, FR) prirovnala celú situáciu k futbalovému zápasu. „Predstavte si futbalový zápas, pri ktorom sa zahraničná strana riadi oveľa jednoduchšími pravidlami, ako domáca strana. Aký zmysel má sledovať tento zápas, ak vopred viete, kto vyhrá,“ povedala.

Poslankyňa vypracovala správu o hospodárskej súťaži EÚ, ktorú plénum prijalo 18. júna. V dokumente sa zdôrazňuje potreba chrániť strategické odvetvia a aktíva pred agresívnymi akvizíciami zo zahraničia.

Niektorí poslanci požadovali posilnenie pravidiel kontroly priamych zahraničných investícií v EÚ. EÚ k tomu v roku 2019 prijala právny rámec. Jeho cieľom je zabezpečiť, aby tieto investície nepredstavovali hrozbu pre strategickú infraštruktúru a aby neumožňovali prístup k citlivým informáciám alebo kľúčovým technológiám. Tieto pravidlá nadobudnú účinnosť v októbri 2020.

Výkonná podpredsedníčka Komisie Margrethe Vestager pripomenula nedostatočnú transparentnosť zahraničných dotácií: „Európske vlády teraz robia maximum, aby pomohli podnikom prekonať škody po koronakríze. Robia to kontrolovaným a transparentným spôsobom. Zahraničnými dotáciami sa zaoberáme preto, lebo nemáme nad nimi kontrolu, nie je tu žiadna transparentnosť,“ povedala.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices