europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä nemecké predsedníctvo a zdravotníctvo

Nemecká kancelárka príde poslancom do pléna predstaviť priority nemeckého predsedníctva. Poslanci sa budú venovať aj rozpočtu, hospodárskej obnove, zdravotníctvu a cestnej doprave.

Počas nadchádzajúceho plenárneho zasadnutia by mali poslanci prijať jasné stanovisko k dlhodobému rozpočtu EÚ na roky 2021 až 2027 a ozdravnému hospodárskemu plánu. O týchto témach príde s nimi rokovať aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen a predseda Európskej rady Charles Michel. Poslanci sa chcú zhodnúť na svojom spoločnom postoji ešte pred summitom štátnych lídrov, ktorý sa bude konať 17. júla.

S heslom „Spoločne za obnovu Európy“ sa 1. júla ujalo predsedníctva Rady EÚ Nemecko. Plány na nasledujúceho pol roka príde poslancom v stredu predstaviť kancelárka Angela Merkel. Nemecko sa chce sústrediť hlavne na hospodársku obnovu.

Už v máji poslanci riešili, ako Európu lepšie pripraviť na zdravotné krízy v budúcnosti. Výsledkom je nový program EU4Health. Teraz sa bude Parlament venovať konkrétnym slabinám súčasného zdravotného systému, ktoré odhalila koronakríza.

V stredu budú poslanci rokovať o lepších pracovných podmienkach pre vodičov kamiónov. Na pláne je aj ďalšia debata o Európskom ekologickom dohovore – pláne na dosiahnutie klimatickej neutrality do roku 2050.

Viac..  Europarlament prijal plán na ochranu trhu EÚ s energiou pred manipuláciou

Schôdze výborov

Výbor pre regionálny rozvoj bude v pondelok hlasovať o fonde spravodlivej transformácie. Ide o jeden z hlavných zdrojov financovania prechodu na ekologickejšie hospodárstvo.

Členov výboru pre právne veci čaká štvrtok hlasovanie o kolektívnom uplatňovaní nárokov na nápravu. Ide o návrh na to, aby spotrebitelia, ktorí utrpeli rovnakú škodu, mohli žalovať firmu ako skupina bez ohľadu na to, kde žijú.

Kam smerujeme?

Predseda Parlamentu David Sassoli v pondelok odštartuje sériu rozhovorov s filozofmi, vedcami, umelcami a predstaviteľmi občianskej spoločnosti. Na svoj prvý rozhovor si pozval francúzskeho sociológa a filozofa Edgara Morina a talianskeho spisovateľa, esejistu a scenáristu Roberta Saviana. Témou ich rozhovoru bude: „Nová paradigma v Európe“.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices