komar
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Invázia komárov je tu. Postrekovanie u nás ale trvá dlhšie a je aj drahšie ako v Rakúsku

ZÁHORIE / Tohto roku sa rieka Morava vyliala už dvakrát a to sa okamžite prejavilo zvýšeným výskytom komárov. Odborníci odporúčajú biologický postrek BTI. Bratislavská župa na to síce vyčlenila 28-tisíc eur, ale postrek môžu urobiť iba ľudia s certifikátom. Presne preto postreky u nás trvajú veľmi dlho a sú drahšie ako v Rakúsku. A viete prečo? V Rakúsku totiž môžu postrek vykonávať aj dobrovoľníci a to hneď ako objavia mláku s larvami komárov.

Odborníci na výskyt komárov monitorujú v mŕtvom ramene Moravy v Suchohrade výskyt lariev. Majú štyri larválne štádia, to znemená, že sa štyrikrát zvliekajú. Postrek aplikovali už po tretíkrát. Napriek tomu, že začali ešte koncom júna, postrek nezúčinkoval ako mal.

„Či už nízkou koncentráciou, alebo to nebolo aplikované priamo do vody ako to treba a druhý postrek bol robený ako treba prišiel čiastočne neskoro,“ vysvetľuje možné scenáre odborníčka na komáre Lucia Strelková.

V dedinách je neznesiteľná situácia, ľudia večer nemôžu vyjsť z domu von. „Máme altánok, nemôžeme tam sedieť, strašné roje. Aj teraz, keď sme na obecnom úrade, nemôžeme robiť, lebo nás žerú všade. Sú veľmi maličké a je ich veľmi veľa je to kalamitný stav,“ hovoria miestni.

Sanačný pracovník aplikuje do mokrade prípravok na likvidáciu komárov. Starostovia sú nahnevaní, prečo v Rakúsku to vedia robiť a u nás nie. „Rakúšania aplikovali BTI skorej, pred nami a robili to vrtuľníkom,“ vraví starosta obce Suchohrad Jozef Temer. „Na Slovensku tento spôsob nie je zaužívaný lebo jedna letová hodina pre helikoptéru stojí 2000 eur,“ vysvetľuje Martin Obuch, pracovník oddelenia životného prostredia bratislavskej župy.

Viac..  EK: kľúčové kroky na riadenie klimatických rizík, aby chránila ľudí a prosperitu

Do tohto lesa sa vyliala Morava a preto je tam množstvo kaluží, kde sú larvy komárov. V Rakúsku môžu tento biologický prípravok na likvidáciu lariev aplikovať aj obyčajní ľudia, dobrovoľníci u nás nie.

„U nás táto látka je registrovaná ako chemikália, a preto môže s ňou narábať iba odborne spôsobilá osoba, nie bežný občan,“ vysvetľuje Strelková. „Bolo by veľmi dobré, keby dobrovoľníci na Slovensku mohli aplikovať ten prípravok, certifikát stoji okolo 140 eur,“ vraví dobrovoľníčka.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices