plenarne zasadnutie
Plenárna rozprava s komisárkou pre zdravie Stellou Kyriakides. PHOTO: © European Union-EP.

EÚ potrebuje silnejšie nástroje na riešenie mimoriadnych situácií v oblasti zdravia, tvrdia europoslanci

Pandémia ochorenia COVID-19 ukázala, že EÚ potrebuje silnejšie nástroje na riešenie mimoriadnych situácií v oblasti zdravia.

Vyplýva to zo stredajšej plenárnej rozpravy s komisárkou pre zdravie Stellou Kyriakides, na ktorú Parlament v piatok nadviaže nelegislatívnym uznesením o budúcej stratégii EÚ v oblasti verejného zdravia.

Poslanci v rozprave zdôraznili potrebu vyvodiť z krízy spôsobenej ochorením COVID-19 relevantné ponaučenie. Mnoho rečníkov sa v tejto súvislosti zasadilo za posilnenie úlohy EÚ v oblasti ochrany zdravia.

Systémy zdravotnej starostlivosti v celej Únii musia byť do budúcnosti lepšie vybavené a koordinované, nakoľko žiaden členský štát nedokáže čeliť zdravotným hrozbám podobného rozsahu ako súčasná pandémia ochorenia COVID-19 samostatne, zdôraznili poslanci.

Časť zákonodarcov sa zasadila aj za posilnenie úlohy EÚ v oblasti riešenia nedostatku cenovo dostupných liekov a ochranných pomôcok a podpory výskumu. Niektorí poslanci tiež požadovali posilnenie Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) a Európskej agentúry pre lieky (EMA), ďalší presadzovali vytvorenie európskej zdravotnej únie so súborom minimálnych noriem na úrovni EÚ.

Súvislosti

Hlavnú zodpovednosť za verejné zdravie, a najmä za systémy zdravotnej starostlivosti, nesú členské štáty. Európska únia však zohráva dôležitú úlohu pri upevňovaní verejného zdravia, prevencii a prekonávaní chorôb, obmedzovaní zdrojov rizík pre ľudské zdravie a harmonizácii jednotlivých vnútroštátnych zdravotných stratégií.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Parlament je dlhodobým zástancom vytvorenia konzistentnej politiky verejného zdravia na úrovni EÚ. Poslanci v májovom uznesení k prepracovanému návrhu dlhodobého rozpočtu a plánu hospodárskeho oživenia EÚ vyzvali na vytvorenie nového samostatného európskeho programu v oblasti zdravia.

Komisia odvtedy predstavila návrh na zriadenie programu EU4Health, ktorého rozpočet by mal v rokoch 2021-2027 dosiahnuť objem 9,4 mld. eur. Nový zdravotný program EÚ by mal byť súčasťou plánu obnovy Únie pre budúce generácie.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices