plenarne zasadnutie
PHOTO: © European Union-EP.

Europarlament neodobrí dohodu štátnych lídrov o rozpočte, ak ho nebude považovať za dostatočný

Počas plenárnej debaty 8. júla sa poslanci zhodli na tom, že EÚ musí zabezpečiť dostatočné financie na hospodársku obnovu po koronakríze, aby z nej vyšla silnejšia.

Počas debaty s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom poslanci hovorili o blížiacom sa summite 17. a 18. júla. Najvyšší štátni predstavitelia by sa mali počas neho dohodnúť na dlhodobom rozpočte EÚ na roky 2021-2027 a ozdravnom hospodárskom pláne po koronakríze. Európska komisia navrhuje balík v hodnote takmer 2 biliónov eur na pomoc najviac zasiahnutým regiónom a vytváranie udržateľnej, digitálnej a odolnej Európy.

Charles Michel poslancom informoval o svojich bilaterálnych rozhovorov s štátnymi lídrami v záujme dosiahnutia konsenzu. Do konca týždňa by mal prísť s kompromisným návrhom, no poznamenal, že sú tu stále veľké nezhody. „Po prvom kole konzultácií mám dojem, že rokovania sme stále neskončili a že stále máme pred sebou veľa práce,“ povedal.

Debaty sa zúčastnil aj podpredseda Komisie Maroš Šefčovič, ktorý podčiarkol potrebu spolupráce medzi Parlamentom, Radou a Komisiou. Zároveň vyjadril nádej, že stretnutie predsedov troch inštitúcií s Angelou Merkel, ktoré sa konalo neskôr v ten istý deň, položí základy pre kompromis.

Viacero poslancov počas plenárnej debaty varovalo, že Parlament neodobrí dohodu štátnych lídrov o rozpočte, ak ho nebude považovať za dostatočný. Siegfried Mureșan (PPE, RO) vyjadril znepokojenie nad tým, že Európska rada nezapája Parlament do rozhovorov. „Nemôžeme s vami súhlasiť, pretože navrhnete menší rozpočet pre Európsku úniu, ktorá musí urobiť viac,“ povedal predsedovi Európskej rady.

Iratxe García Pérez (S&D, ES) sa vyjadrila proti myšlienke, že členské štáty by mali spĺňať makroekonomické podmienky, aby mohli získať prostriedky na oživenie hospodárstva: „Vieme, čo úsporné opatrenia znamenajú, aký nepriaznivý vplyv majú na pracujúcich ľudí a ako okresávajú sociálne náklady. Nemôžeme si dovoliť vrátiť sa k týmto politikám. “

Poslanci vyzvali krajiny EÚ, aby sa dohodli na nových zdrojoch pre rozpočet EÚ. „Neuspokojíme sa s daňou za plasty,“ povedala Valérie Hayer (Renew Europe, FR), spoluautorka správy EP o vlastných zdrojoch. Podľa jej názoru by bremeno splácania grantov z fondu hospodárskej obnovy nemalo pripadať budúcim generáciám. „Uložme toto bremeno na GAFA [Google, Apple, Facebook a Amazon], na nadnárodné spoločnosti, ktoré praktizujú agresívne daňové plánovanie a na veľkých znečisťovateľov,“ povedala.

Viac..  Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Poslanci žiadajú vedúcich predstaviteľov EÚ, aby nezabudli na rozsah výziev, ktorým Európa čelí. „Ľudia sa boja sumy tohto balíka, ale úprimne povedané, hovoríme o 1,5% HDP za tri roky, pričom recesia by mohla byť 9 – 10% HDP,“ zdôraznil Philippe Lamberts (Zelení / EFA, BE). Rasmus Andresen (Zelení / EFA, DE) pripomenul, že klíma a právny štát sú prioritami EÚ, a vyzval lídrov k tomu, aby nedovolili „pokrytecký kompromis na úkor klímy a demokracie.“

Predseda rozpočtového výboru Johan Van Overtveldt (ECR, BE) uviedol, že európske inštitúcie by sa mali usilovať o zníženie neistoty pre firmy a občanov v týchto ťažkých časoch: „Všetky inštitúcie sú vyzvané urobiť maximum pre to, aby zabránili inštitucionálnej blokáde. Táto blokáda by len spomalila oživenie hospodárstva a spoločnosti, “ povedal.

„Európska rada by mala začať pracovať,“ naliehala Margarida Marques (S&D, PT), spoluautorka stanoviska EP k dlhodobému rozpočtu. Zdôraznila dôležitosť toho, o čom sa diskutuje: „Fond obnovy je kľúčom k tomu, aby sa Európa dostala z krízy. Viacročný finančný rámec je kľúčom k budúcnosti budúcej generácie, “ vyhlásila.

O dac

Odporúčame pozrieť

Ch. Michel: Bez nových členov by EÚ bola slabšia aj voči USA, Rusku a Číne

Oslavy rozšírenia EÚ z roku 2004 o desať nových krajín sú zároveň aj momentom hovoriť …

Consent choices