Bilcik, Wiezik
Slovenskí europoslanci Vladimír Bilčík a Michal Wiezik. Foto: redakcia/red.

Vladimír Bilčík a Michal Wiezik sa stali členmi nových osobitných výborov Európskeho parlamentu

Dnes ráno boli v Európskom parlamente vymenovaní členovia novozriadených osobitných výborov a podvýborov Európskeho parlamentu. Michal Wiezik a Vladimír Bilčík (obaja SPOLU/EPP) sa uchádzali o členstvo a obaja vo vysokej konkurencii uspeli – Európska ľudová strana nominovala Vladimíra Bilčíka do Osobitného výboru pre zahraničné zasahovanie do všetkých demokratických procesov v EÚ vrátane dezinformácií a Michala Wiezika do Vyšetrovacieho výboru pre ochranu zvierat počas prepravy. 

Osobitný výbor pre zahraničné zasahovanie do všetkých demokratických procesov v EÚ vrátane dezinformácií bude analyzovať porušovanie a obchádzanie volebných pravidiel. Takisto sa bude zameriavať na identifikovanie oblastí, ktoré potrebujú európsku legislatívnu úpravu, vrátane sociálnych platforiem. Výbor bude tiež navrhovať koordinovaný postup proti hybridným hrozbám a škodlivým dezinformačným kampaniam tretích krajín, ktoré majú poškodiť EÚ. Komisia má 33 členov a je zriadená na 12 mesiacov s možnosťou predĺženia.

„Nominácia do výboru, ktorý rieši jednu z najdiskutovanejších tém súčasnosti, je pre mňa veľkou poctou aj záväzkom. Umožní mi byť pri tvorbe návrhov a priamo ovplyvňovať legislatívu týkajúcu sa zahraničného vplyvu a dezinformácií,“ povedal Vladimír Bilčík.

Viac..  M. Wiezik: Strata eurofondov je kvôli Ficovi realistický scenár

Potom, ako audity zistili zásadné problémy pri podmienkach prevozu živých zvierat pri transporte, zriadil Európsky parlament väčšinou 605 z 689 poslancov EP 30-členný Vyšetrovací výbor pre ochranu zvierat počas prepravy. Bude orgánom Európskeho parlamentu, ktorý bude dohliadať na dodržiavanie legislatívy o prevoze živých zvierat a identifikovať prekážky, pre ktoré sa súčasná legislatíva v členských krajinách nedodržiava.

„Vážim si, že ma Európska ľudová strana nominovala do tohto výboru, nakoľko patrím medzi poslancov, ktorí považujú súčasné podmienky prevozu živých zvierat za veľmi problematické. Budem pracovať na dodržiavaní pravidiel a na ich zlepšení,“ vyjadril sa Michal Wiezik.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices