londyn
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Stanovisko MZVEZ SR k rozhodnutiu Veľkej Británie nezaradiť Slovensko medzi bezpečné krajiny

Rozhodnutie Veľkej Británie nezaradiť Slovensko medzi bezpečné krajiny, z ktorého vyplýva pre našich občanov povinnosť absolvovať po príchode do tejto krajiny karanténu, nepovažuje MZVEZ SR vzhľadom na epidemiologickú situáciu na Slovensku, za opodstatnené.

Z tohto dôvodu rezort slovenskej diplomacie okamžite uskutočnil, ako v Londýne tak aj v Bratislave, opakované intervencie s cieľom prehodnotiť britský postoj. Britská diplomacia ubezpečila, že urobí vo veci maximum, avšak s tým, že ide o rozhodnutie zdravotníckych orgánov Veľkej Británie.

MZVEZ SR v tejto súvislosti pripomína, že tak ako nemáme nijaký vplyv na rozhodnutia našich slovenských epidemiológov, ktoré rešpektujeme, pretože chránia zdravie našich občanov, nemáme vplyv ani na rozhodnutia epidemiológov iných krajín. Napriek tomu diplomaticky konáme a robíme maximum pre zmenu britského postoja.

Dôrazne odmietame politicky motivovanú kritiku predstaviteľov Smeru v tejto otázke, nakoľko každá krajina, tak ako Slovensko, prijíma svoje suverénne rozhodnutia a aj my sme boli v ostatnom období predmetom kritiky od ostatných štátov pre naše reštriktívne opatrenia. Rovnako nenesieme zodpovednosť za to, že si predseda Zahraničného výboru Národnej rady SR celú záležitosť všimol až po týždni.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Pripomíname zároveň platnosť odporúčania necestovať do Veľkej Británie, ktorú naši epidemiológovia nezaradili medzi bezpečné krajiny. Ak sa naši občania rozhodnú napriek tomu cestovať, musia v tejto krajine nateraz počítať s obmedzeniami, ktoré veríme, britská strana čoskoro vo vzťahu k SR odstráni.

O red

Odporúčame pozrieť

brexit, londyn

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a …

Consent choices