koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Polovica spoločností tvrdí, že oneskorené platby ohrozujú ich prežitie počas koronakrízy

BRATISLAVA – Koronakríza stláča príjmy podnikov, obmedzuje finančné toky a zároveň vytvára tlak, aby podnikatelia spravovali svoju hotovosť a likviditu účinnejšie. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Intrum zrealizovaného medzi finančnými riaditeľmi a vrcholovými manažérmi v 9 980 firmách z 29 európskych krajín.

“Zabezpečenie stabilných finančných tokov prostredníctvom včasných platieb je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Mnohé podniky bežia v prežívajúcom móde, keďže boli donútené zatvoriť svoje prevádzky vzhľadom na vládne nariadenie v súvislosti s pandémiou Covid-19,” uviedol výkonný riaditeľ Intrum Slovakia Martin Musil.

Dlhodobé ekonomické dopady Covid-19 na európske podnikateľské prostredie sú zatiaľ neisté. Avšak z krátkodobého pohľadu kríza ovplyvňuje spotrebiteľov, stupňuje u nich negatívne finančné tlaky a nepohodu. Nižšie disponibilné príjmy zase ovplyvňujú schopnosť spotrebiteľov platiť svoje účty načas. Polovica spoločností v rámci prieskumu potvrdila, že oneskorené platby ohrozujú ich prežitie počas krízy Covid-19. Na Slovensku má tento názor 40 % zapojených firiem.

Vládne nariadenia pre cestovanie, nakupovanie, stravovanie mimo domu, šport a iné voľnočasové aktivity dali podľa Musila tvrdý úder odvetviu cestovného ruchu a voľného času. Štyria z desiatich respondentov prieskumu z tohto sektora predpokladajú, že recesia bude mať zásadný dopad na ich podnikanie. “Na Slovensku sú výsledky ešte alarmujúcejšie. Slovenskí predstavitelia cestovného ruchu a voľného času ešte výraznejšie vnímajú dopady krízy. Budeme veriť, že obdobie letných dovoleniek podporí toto odvetvie. Transport a logistika sú na tom takmer rovnako. Toto sú odvetvia na Slovensku, ktoré nutne potrebujú pomoc,” dopĺňa Musil.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

Za najväčšiu výzvu pritom podniky označujú recesiu. Viac ako polovica podnikov tvrdí, že ich krajina už je v recesii alebo bude v priebehu jedného roka. Slovensko sa zaradilo medzi krajiny, ktoré vnímajú recesiu najvýraznejšie. Intrum v tejto súvislosti zaznamenalo nárast vo využívaní európskeho nariadenia o oneskorených platbách. Asi štvrtina opýtaných európskych spoločností v prieskume deklarovala, že toto nariadenie vždy využíva. V roku 2019 to bolo iba 8 % firiem.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices