restauracia
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Koniec daniam a odvodov z prepitného? Sme rodina chce pomôcť všetkým zamestnancom

BRATISLAVA / Koronakríza pripravila o prácu v cestovnom ruchu a gastre za ostatné mesiace viac ako 10 000 ľudí. No a mnohí z tých, ktorí v tomto odvetví aj zostali pracovať dostávajú pre výpadok tržieb nižšiu výplatu ako pred tým. S aspoň čiastočným riešením prišli poslanci zo Sme rodina. Zamestnancom v službách by vďaka tomu zostalo viac zo sprepitného, ktoré nechávame pri platbe kartou.

„Ten tringelt je svojím spôsobom váš osobný dar obsluhujúcemu personálu. Keď to však platíte takto kartou, tak z toho tringeltu treba odpočítať daň z pridanej hodnoty (DPH), treba z neho odpočítať odvody, treba z neho odpočítať ďalšie daňové zaťaženia a v konečnom dôsledku ten človek z toho 2-eurového tringeltu dostane možno 0,90 euram,“ vyjadril sa Martin Borguľa, poslanec NR SR za Sme rodina.

Poslanci však prišli s návrhom, na základe ktorého by sa zamestnanec dostal k prepitnému, ktoré už ale bude oslobodené od daní a odvodov. „Tak ako to býva aj v zahraničí, napr. v Rakúsku, bežnou praxou je ak človek platí kreditnou kartou je tam kolonka tip, kde napíše nejakú čiastku, ktorá je potom priamo venovaná buď tomu zamestnancovi alebo si to rozdelia medzi personál obsluhujúci,“ povedal Ľuboš Krajčír, poslanec NR SR (Sme rodina).

 „Aj takéto oslobodenie tých tringeltov od toho daňového a odvodového zaťaženia si myslím, že prispeje možno k tomu, aby sa mierne zvýšili tie odmeny alebo mzdy zamestnancom v týchto službách,“ poznamenal Marek Harbuľák, prezident zväzu Cestovného ruchu SR. Počas koronakrízy si ľudia z hygienických dôvodov zvykli viac platiť kartou ako pred tým. To sa ale odzrkadlilo aj na výške tringeltov. „Po koronakríze vidíme, že výška tringeltov sa znížila odhadujeme to na viac ako polovicu,“ podotkol Harbuľák.

Viac..  EÚ nakúpi 12 nových hasičských lietadiel na hasenie najmä letných požiarov

Aj preto je nezdaňovanie tringeltov podľa prezidenta zväzu cestovného ruchu len čiastočným riešením veľkého problému. „To, čo nás trápi viacej je udržať tých zamestnancov, ale na to potrebujeme systémové opatrenia. Na to nepostačia takéto poslanecké návrhy, ktoré riešia len tringelty,“ dodal Harbuľák. Návrh zákona chcú predložiť na septembrovú schôdzu parlamentu a platiť by mohol od 1. januára 2021.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices