nrsr
NR SR zdroj: europske.noviny.sk/ Marco Németh

Parlament schválil novelu zákona o voľbe generálneho prokurátora. Kandidovať môže aj neprokurátor

Parlament 15. júla schválil zákon o kandidatúre na post generálneho prokurátora, o post sa bude môcť uchádzať aj osoba, ktorá nie je prokurátorom. Platí však obmedzenie, že kto chce kandidovať, nemohol vykonávať žiadnu politickú funkciu za uplynulé dva roky.

Za prijatie novely hlasovalo 82 poslancov zo 122 prítomných. Teraz novela zákona putuje do prezidentského paláca, kde prezidentka Čaputová má 15 dní na rozhodnutie, či zákon podpíše. Verejné vypočúvanie kandidátov sa má začať pravdepodobne od septembra.

„Meníme prokuratúru. Končí doba „našich ľudí“. Zavádzame otvorenú širokú súťaž a transparentnosť vo výbere a voľbe kľúčových predstaviteľov prokuratúry,“ napísal Juraj Šeliga v statuse na Facebooku.

PODARILO SA! OTVÁRAME OKNÁ A DVERE PROKURATÚRY! ??

Národná rada Slovenskej republiky pred malou chvíľou schválila náš…

Uverejnil používateľ Juraj Šeliga – Za ľudí Streda 15. júla 2020

 

Opozícia kritizuje schválenie tohto zákona, podľa nej je zákon šitý na mieru bývalého ministra a súčasného advokáta Daniela Lipšica.

Uchádzač o post generálneho prokurátora podľa návrhu parlamentu musí byť občanom SR, dosiahnuť vek 40 rokov a má mať minimálne pätnásťročnú prax v právnickom povolaní a tiež musí byť bezúhonný.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Opozičný poslanec Richard Raši navrhol pozmeňujúci návrh, aby kandidát na generálneho prokurátora nebol nikdy odsúdený za trestný čin. Tento návrh však parlamentom neprešiel.

„Dnes je ten deň, keď sa hlasovacie automaty vládnej koalície vyfarbili v plnej paráde. Najskôr odmietli môj pozmeňujúci návrh, aby budúci generálny prokurátor musel mať čistý register trestov, čím jasne otvorili Danielovi Lipšicovi cestu do kresla generálneho prokurátora,“ uviedol Richard Raši v statuse na Facebooku.

HLASOVACIE AUTOMATY KOALÍCIE DNES POCHOVALI DVA DOBRÉ NÁVRHY

Dnes je ten deň, keď sa hlasovacie automaty vládnej…

Uverejnil používateľ Richard Raši Streda 15. júla 2020

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

R. Raši: Krajiny EÚ chcú o jeden rok predĺžiť zúčtovanie starších eurofondov

Krajiny EÚ chcú o rok predĺžiť zúčtovacie obdobie pre vyplatené eurofondy z predošlého programového obdobia. …

Consent choices