Hojsik
Europoslanec Martin Hojsík. PHOTO: © European Union-EP.

Europoslanec Martin Hojsík iniciuje zákaz súkromných chovov ohrozených šeliem

Poslanec Európskeho parlamentu Martin Hojsík oceňuje vyšetrovanie Investigatívneho centra Jána Kuciaka (ICJK), ktoré načrtáva nelegálne obchodovanie s ohrozenými druhmi divokých šeliem a zlé zaobchádzanie s nimi v súkromných chovoch na Slovensku, Čechách a Poľsku. ICJK zverejnilo výsledky vyšetrovania zverejnilo včera, dňa 16.7.2020.

“Vyšetrovanie ICJK vo veci súkromného chovu a obchodovania s divokými šelmami považujem za veľmi cenný prínos do diskusie o zlepšení ochrany ohrozených druhov zvierat. Vyšetrovanie potvrdzuje doterajšie poznatky a zlé skúsenosti ochrancov zvierat so súkromnými chovmi ohrozených cudzokrajných šeliem.” uviedol poslanec Európskeho parlamentu za Progresívne Slovensko Martin Hojsík.

Tigre a ďalšie druhy cudzokrajných ohrozených šeliem žijú v súkromných chovoch v európskych krajinách v zlých, nedostatočných podmienkach z hľadiska ich potrieb, a dochádza k zlému zaobchádzaniu s nimi. Často dochádza k odoberaniu mláďat matkám po narodení, po vyrastení k ich usmrteniu a predaju na výrobu produktov tzv. tradičnej čínskej medicíny. V článku ICJK popísané “obchodovanie” tiež poškodzuje snahy o záchranu tigra a ďalších ohrozených druhov v divočine, pretože pomáha udržiavať obchod s nimi a časťami ich tiel v rámci tradičnej čínskej medicíny.

Europoslanec Martin Hojsík pracoval na vyšetrovaní chovu divokých šeliem ešte počas svojho pôsobenia ako programový riaditeľ medzinárodnej organizácie na ochranu zvierat Four Paws. Svojou prácou podporil aj vyšetrovanie ICJK vo veci súkromného chovu a obchodovania s divokými šelmami.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

„Ako ukazujú odhalenia o zlom zaobchádzaní a nelegálnom obchodovaní s týmito chránenými zvieratami, je potrebné zlepšiť ich ochranu na Slovensku aj na úrovni celej EÚ. Medzi priority, ktoré je potrebné presadiť patrí zákaz súkromných chovov ohrozených druhov šeliem. Viaceré európske krajiny už dnes takýto zákaz majú ukotvený v legislatíve, ktorá stanovuje, že ohrozené druhy šeliem môžu byť držané iba v primeraných podmienkach v ZOO, alebo záchranných staniciach, pričom nemôžu byť množené.” doplnil progresívny europoslanec.

Preto bude europoslanec za Progresívne Slovensko Martin Hojsík iniciovať na Slovensku, podobne ako je tomu v iných krajinách EÚ, zákaz súkromných chovov ohrozených živočíchov tigrov, levov a ďalších veľkých mačkovitých šeliem, medveďov a primátov.

Výsledky vyšetrovania ICJK vo veci súkromného chovu a obchodovania s divokými šelmami nájdete TU.

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices