koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Na následky COVID-19 zomrelo na svete už viac ako tritisíc zdravotníkov, ukázal prieskum Amnesty International

BRATISLAVA – Na následky COVID-19 zomrelo na svete už viac ako tritisíc zdravotníkov. Vyplýva to z novej výskumnej správy Amnesty International, podľa ktorej však bude počet obetí spomedzi zdravotníkov pravdepodobne výrazne vyšší. Medzi krajinami s doteraz najvyšším počtom úmrtí zdravotníkov na následky ochorenia COVID-19 sú podľa zistení organizácie Rusko, Veľká Británia, Spojené štáty či Brazília.

Amnesty International však upozorňuje, že je ťažké porovnávať krajiny medzi sebou, a to pre rozdielne metódy počítania úmrtí. Napríklad Francúzsko evidovalo prípady iba vo vybraných zdravotníckych zariadeniach a v Egypte a Rusku počty úmrtí zdravotníkov poskytnuté zdravotníckymi organizáciami spochybnila vláda.

Vážny nedostatok osobných ochranných pomôcok hlásil zdravotnícky personál takmer vo všetkých 63 krajinách a územiach, kde Amnesty International realizovala prieskum. Najmenej v 31 krajinách pracovníci v zdravotníctve a ďalších základných odvetviach usporiadali protesty a štrajky proti pracovným podmienkam. Tie podľa nich nespĺňali zásady bezpečnosti. V mnohých krajinách ich za to štátne orgány potrestali. V rámci výskumu zaznamenali aj prípady, keď zdravotníci, ktorí prejavili obavy o bezpečnosť v súvislosti so zavedenými protipandemickými opatreniami, následne čelili vyhrážkam, boli prepustení zo zamestnania alebo zatknutí a väznení.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Amnesty International vyzýva štáty, aby považovali COVID-19 za chorobu z povolania a zabezpečili zdravotníkom a pracovníkom v ďalších základných odvetviach kompenzácie a ďalšiu podporu v prípade, že sa ňou infikujú. Takisto musia byť podľa organizácie zaradení medzi skupiny ľudí, ktoré sú prednostne testované na COVID-19. Amnesty International vyzýva všetky štáty zasiahnuté pandémiou COVID-19, aby uskutočnili nezávislé previerky svojej pripravenosti na pandémiu so zameraním na lepšiu ochranu ľudských práv a životov v prípade budúceho opätovného masového prepuknutia infekcie. Požaduje tiež, aby výsledky týchto previerok zverejnili.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska agentúra pre lieky: Koronavírus je stále hrozbou

Ochorenie COVID-19 zostáva hrozbou, aj keď už nepredstavuje celosvetový stav núdze. Uviedla to v utorok …

Consent choices