Trzaskowski
Rafał Trzaskowski zdroj: FB Rafał Trzaskowski

Poľská opozícia podala sťažnosť na najvyšší súd. Voľby považuje za nespravodlivé

Poľsko/ Opozičná strana Občianska platforma (PO) podala sťažnosť na Najvyšší súd kvôli prezidentským voľbám, ktoré sa konali túto nedeľu. Voľby vyhral doterajší prezident Andrzej Duda. V druhom kole sa proti nemu postavil varšavský primátor Rafal Trzaskowski. Zástupcovia PO vyhlásili, že „celé voľby boli nespravodlivé“.

Najvyšší súd má 21 dní, aby rozhodol o tomto prípade, avšak novú predsedníčku Najvyššieho súdu podporuje vládna strana Právo a spravodlivosť.

Strana podporujúca Trzaskowskeho uviedla, že protivníka Dudu podporovali štátne médiá i vláda a snažili sa Trzaskowskeho zdiskreditovať. Podľa nej viacerí voliči nemohli využiť svoje právo voliť, keďže im kvôli slabej organizácii voľby nedoručili volebné lístky.
Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe vyhlasila, že verejnoprávne médiá slúžili ako nástroj pre kampaň Dudu.
Štátna volebná komisia začiatkom týždňa informovala, že Duda získal 51,03 % hlasov a Trzaskowski 48,07 % hlasov.
Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices