leyen,sassoli
Samit lídrov Európskej únie. PHOTO: © European Union.

Bruselský samit – deň 2: Podľa Matoviča sa rokovania rysujú pre Slovensko dobrým smerom. Michel navrhuje presun 50 mld. eur

Brusel/ Od piatka prebieha v Bruseli samit lídrov európskej dvadsaťsedmičky. Predseda Európskej rady Charles Michel prišiel s plánom prediskutovať návrh balíka v rámci fondu obnovy. V sobotu okolo poludnia lídri prerušili rokovanie okolo obeda.

Michelov návrh znamená zmenšiť podiel grantov v rámci záchranného fondu, ale aj zvýšenie podielu úverov, ktoré bude treba splatiť. Tento návrh je odpoveďou pre „šetrnú skupinu“ pod vedením holandského premiéra. Návrh predsedu Európskej rady by podľa portálu politico.com znamenal presun 50 mld. eur do úverového balíka.

Európsky diplomat tento návrh označil za „prvý krok v rámci toho, čo by mohlo byť dlhou cestou k dohode.“

Charles Michel okrem všetkého navrhol aj zavedenie tzv. núdzovej brzdy, ktorá by slúžila v prípade, ak by sa niektorá krajina nestotožňovala s uvoľnením financií z fondu obnovy. V takom prípade by mohla požiadať Európsku radu a Radu pre hospodárske a finančné záležitosti, aby sa s touto vecou zaoberala.

Skupinka „šetrných štátov“, a to Dánsko,Švédsko, Rakúsko a Holandsko požaduje, aby sa peniaze z fondu obnovy uvoľňovali jednomyseľným schvaľovaním. Tento návrh však odmetajú krajiny ako Taliansko či Španielsko. Európska komisia a Európska rada dodali, že podľa nich nie je tento návrh právne realizovateľný.

Viac..  Europoslanci predĺžili podporu Moldavsku a pracujú na opatreniach pre Ukrajinu

Slovenský premiér Igor Matovič nechcel nič konkrétne prezradiť o priebehu rokovaní. „Včera sme sa dohodli a ja to rešpektujem, že nebudeme nikto nič vynášať von,“  povedal Matovič. Viackrát však zopakoval: „Držme si všetci palce, rysuje sa to všetko dobrým smerom.“ a dodal: „Čisto zo slovenského pohľadu zatiaľ sa to rysuje tak, že sme vyboxovali všetko, čo sme vyboxovať chceli.“

??Naživo: Premiér Igor Matovič o priebehu mimoriadneho Eurosamitu??

Uverejnil používateľ OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Sobota 18. júla 2020

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Predseda Európskej rady Michel bude kandidovať do europarlamentu

Predseda Európskej rady Charles Michel bude v júni kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). …

Consent choices