Lorenzo Natali
Lorenzo Natali. PHOTO: © European Union.

Cena Lorenza Nataliho za žurnalistiku: Víťazi za rok 2020 sú už známi

Európska komisia oznámila mená víťazov ceny Lorenza Nataliho za rok 2020: Dayou Zhang z denníka South China Morning Post, Cécile Schilis Gallego a Marion Guegan zo siete Forbidden Stories a Shola Lawal z webového sídla Equal Times. Už takmer tri desaťročia sa cenou odmeňuje kvalitná žurnalistika, ktorej cieľom je prinášať presvedčivé a empatické reportáže o udržateľnom rozvoji a s ním spojených príbehoch.

Komisárka pre medzinárodné partnerstvá Jutta Urpilainen uviedla: „Cena Lorenza Nataliho za kvalitnú žurnalistiku sa zameriava na udržateľný rozvoj. Som rada, že tento rok sa prihlásilo toľko skvelých profesionálov. Čoraz väčší záujem svedčí o tom, že žurnalistika zohráva pri budovaní otvorených, demokratických spoločností zásadnú úlohu. Zviditeľnením vašich príbehov spoločne budujeme lepší svet.“

Slávnostné udeľovanie cien, zvyčajne usporiadané ako súčasť Európskych rozvojových dní, sa uskutoční neskôr v tomto roku.

Víťazmi ceny za rok 2020, ktorých vybrala veľká porota z viac ako 800 prihlásených z 94 rôznych krajín, sú:

Hlavná cena

„Tenká žltá čiara medzi hongkonskou políciou a demonštrantmi“

Dayu Zhang z denníka South China Morning Post

Za jeho príbeh o hongkonských protestoch z roku 2019 z pohľadu skupiny komunít, ktorá sa snaží o zmiernenie napätia medzi protestujúcimi a políciou.

Európska cena

„Ozvena špinavých banských tajomstiev na troch kontinentoch“

Cécile Schilis Gallego a Marion Guegan z novinárskej siete Forbidden Stories

Za preskúmanie nepriateľského prostredia, s ktorým sa stretávajú novinári pri písaní o ťažbe na celom svete.

Cena pre najlepšieho začínajúceho novinára

„Pre afrických migrantov, ktorí v snahe dostať sa do Severnej Ameriky umierajú, je úsek v Darién ako „nové Stredozemné more“.

Shola Lawal z webového sídla Equal Times

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

Za jej odhalenie nebezpečných podmienok, v ktorých sa ocitajú „mimokontinentálni migranti“ na ceste z Afriky do Severnej Ameriky.

Víťazov vybrala hlavná porota zložená z odborníkov v oblasti žurnalistiky a rozvoja: Marites Danguilan Vitug (Rappler), Zaina Erhaim (Institute of War and Peace Reporting), Gillian Joseph (Sky News UK), Maria Latella (Radio 24, Il Messagero, Sky Italy) a Kingsley Okeke (African Leadership Magazine). Všetky príspevky najprv prešli predvýberom na troch vysokých školách žurnalistiky: College Vesijus v Bruseli, Universida de Católica Portuguesa v Lisabone, a Université Saint Joseph v Bejrúte.

Súvislosti

Cenu Lorenza Nataliho za žurnalistiku udeľuje Európska komisia už od roku 1992 na počesť Lorenza Nataliho, bývalého komisára pre rozvoj a odhodlaného zástancu slobody prejavu, demokracie, ľudských práv a rozvoja. Odmeňuje a oslavuje ňou špičkové reportáže o problematike udržateľného rozvoja.

V roku 2020 sa cena udeľuje v troch kategóriách:

  • Hlavná cena: za príspevok uverejnený v médiu so sídlom v jednej z partnerských krajín Európskej únie;
  • Európska cena: za príspevok uverejnený v médiu so sídlom v členskom štáte Európskej únie;
  • Cena pre najlepšieho začínajúceho novinára: za príspevok novinára mladšieho ako 30 rokov uverejnený v médiu so sídlom v členskom štáte Európskej únie alebo v niektorej z jej partnerských krajín.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices