cestovanie, koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Cestujete do Chorvátska? Takéto pravidlá platia, ak sa u vás počas dovolenky prejavia príznaky korony

BRATISLAVA / Chorvátsko je na slovenskom zozname, zatiaľ, medzi bezpečnými krajinami. V prípade, že do tejto destinácie na letnú dovolenku vycestujete, mali by ste vedieť, čo vás čaká. Presnejšie v prípade, ak sa počas pobytu začnú u vás prejavovať príznaky koronavírusu, alebo vám bude potvrdený.

Podľa webu Slobodna Dalmacija (SD) je už viac ako jasné, že sa takéto prípady v Chorvátsku môžu objaviť. Zostane takýto človek izolovaný vo svojom apartmáne, alebo bude musieť do miestnej nemocnice na tzv. „covid jednotku“? Sú pre turistov nejaké zariadenia, kde môžu byť izolovaní? Kto zaplatí prípady prevoz sanitkou, či testovanie? Ako sa postavia k ostatným hosťom, ktorí sa s potencionálne nakazeným stretli? Na množstvo ďalších, podobných otázok je odpoveď – rozhodnutie epidemiológa. Pre chorvátsky web sa ale vyjadril tajomník ministerstva turistiky Tonči Glavina.

Obecný plán exituje, a to ako na celoštátnej úrovni, tak aj napríklad aj v okolí Splitu či Makarskej. Pokiaľ sa u niekoho prejavia symptómy covid-19, musia jeho domáci informovať epidemiológa alebo rodinného lekára, prípadne záchrannú službu. V prípade hotelových hostí ale treba okamžite zavolať záchranku. „Všetky náklady platí hosť alebo poisťovňa,“ vyjadril sa štátny tajomník ministerstva turistiky Glavina. „Iba prípadný prevoz sanitkou na hranice by uhradila chorvátska strana,“ povedal Luka Brčić, zástupca splitsko-dalmátskej župy, podľa ktorého si kraj pre prípadnú karanténu prenajal v Splite zvláštny objekt, ktorý je dostupný pre všetky prípady.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zatiaľ prázdne karanténne centrá majú napríklad na ostrovoch Šolta a Brač. Na druhom z nich sa pritom rozhodli, že by uhradili aj prípadné náklady pobytu, ktorý inak podľa pravidiel musia zaplatiť nakazení turisti alebo poisťovne. Na krajské karanténne centrá sa ale v Baške Vode či Gradaci nespoliehajú. „Sme zóna bez koronavírusu a dúfam, že to tak aj zostane. Pokiaľ sa u nás nejaký prípad vyskytne, bude záležať na epidemiológovi či objekt s nakazenými uzavrie. Epidemiológ potom rozhodne aj o tom, kto bude musieť ísť do izolácie,“ vysvetlil starosta Gradacu Matko Burić.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices