peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Čerpanie miliard z EÚ môže naraziť na problém. Nebude ich mať kto minúť

BRATISLAVA / Miliardy sem, miliardy tam. V centrále Európskej únie sa rozhoduje, koľko nám Brusel priradí nad bežné eurofondy peňazí, aby sme sa dostali z krízy, ktorú naša ekonomika, závislá na export a automobilový priemysel, zažíva. No aj po skúsenostiach z predošlých vlád je na stole otázka, či tieto vrecia peňazí, aj dokážeme minúť. A uvedomujú si to, aspoň podľa ich slov, aj tí, čo budú za čerpanie a zodpovedné čerpanie zodpovední.

„Nepôjdeme do projektov, kde by mohlo verejné obstarávanie trvať niekoľko mesiacov,“ vyhlásil prezident únie miest Slovenska Richard Rybníček.„Veľmi správna otázka, ďakujem za ňu,“ odpovedal financmajster na otázku, či popri možností využitia ponúkaných vriec europeňazí, ich vláda Igora Matoviča vôbec dokáže v rámci nášho zákona o verejných zákazkách aj minúť. Už aj vzhľadom na to, že v súčasnom nekoronovom balíku sme minuli sotva tretinu peňazí, ktoré nám členstvo v eurospolku ponúka.

„Musíme veľmi rýchlo konať aby sme ten zákon o verejnom obstarávaní strasnparentnili ale zjednodušili,“ uviedol minister Heger.„Úrad dostal dôveru a pripravujeme konkrétny materiál na to, aby v oblasti kontroly čerpania eurofondov došlo k výraznej zmene,“ informoval predseda ÚVO Miroslav Hlivák. Na to, že účel mieni a realita mení upozořnujú aj slovenské mestá.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

„Bavíme sa teda okolo investičných akcií okolo športovísk, škôl škôlok, chodníkov, ciest. Nebavíme sa nejakých miliónových veľkých projektoch miliónových ktoré ešte dnes nie sú vysúťažené,“ dodáva Rybníček.

„Treba efektívne zjednodušiť celú byrokraciu a čo je typické a dôležité pre Slovensko, treba zlepšiť zákon o verejnom obstarávaní,“ poznamenal opozičný politik Richard Raši. Politici z koaličných a opozičných strán sa teda zhodujú, že zákon treba zmeniť a zjednodušiť, aby sa vám pri eurozákazkách nestalo, že neviete ani ako sa voláte.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices