Summit EU
Samit lídrov Európskej únie. PHOTO: © European Union.

Historický eurosummit sa skončil úspešne. Lídri krajín EÚ sa dohodli na miliardovom balíku

BRUSEL / Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie sa po 4 dňoch a nociach strávených rokovaniami dohodli na podmienkach najväčšieho záchranného balíka a tiež na budúcom 7-ročnom rozpočte.

Lídri Európskej únie v utorok ráno dosiahli dohodu o rozpočte a fonde obnovy po koronakríze v bezprecedentnej celkovej sume 1,82 bil. eur. Jednotu dosiahli po vyjednávaniach, ktoré trvali štyri dni a štyri noci. S cieľom čeliť najväčšej ekonomickej recesii v histórii EÚ blok dosiahol konsenzus v otázke 750-miliardového fondu obnovy nad rámec sedemročného rozpočtu v sume vyše 1 bil. eur. Fond obnovy tvoria granty a úvery, pričom objem grantov má byť 390 mld. eur. Pôvodný návrh Európskej komisie rátal s grantmi v sume 500 mld. eur.

„Ide o historický deň pre Európu,“ uviedol vo vyhlásení francúzsky prezident Emmanuel Macron. Predseda Európskej rady Charles Michel vyhlásil, že dohoda o fonde obnovy „ukazuje našu vieru v našu spoločnú budúcnosť.“

Podľa predsedkyne Európskej komisie Ursuly von der Leyen je dohoda zásadným krokom k oživeniu európskych ekonomík, ktoré v sa v súčasnosti spamätávajú z výpadkov spôsobeným pandémiou koronavírusu. Čerpanie z fondu bude spojené s plnením národných reformných programov ku ktorým sa bude musieť zaviazať každá krajina. Kľúčové je, že investície z fondu a rozpočtu sú spojené s prechodom ku klimaticky zodpovednému a digitálnemu hospodárstvu.

Francúzsko a Nemecko ešte v máji navrhli program grantov v sume 500 mld. eur, ktorý Európska komisia schválila. Niektoré krajiny, predovšetkým skupina štyroch takzvaných šetrných štátov, Holandsko, Rakúsko, Švédsko a Dánsko, však na summite rozhodne odmietali myšlienku spoločných dlhov, aby sa mohli poskytovať granty. Počas prevažnej časti summitu tvrdo bojovali za zníženie podielu grantov v celkovom fonde obnovy, pripomína politico.eu.

Niektorí lídri EÚ sa obávali, že neschopnosť dosiahnuť dohodu spôsobí pád akciových trhov a potenciálne zhorší ekonomickú krízu. Podľa mnohých expertov sa totiž negatívny ekonomický vplyv pandémie ešte len prejaví. Podľa prognózy Európskej komisie, ktorú zverejnila tento mesiac, sa ekonomika Európskej únie v roku 2020 zmenší o 8,3 percenta.

Ostrý spor Holandska s Talianskom

S dohodou je spokojný aj holandský premiér Mark Rutte, ktorého tvrdý postoj niektorí behom jednaní označovali za veľkú bariérru zhody. Podľa Rutteho vzťahy Holandska s únijnými partnermi zostávajú silné aj napriek obtiažnym jednaniam na summite. „Sme všetci profesionáli, znesieme pár úderov… Som spokojný s touto dohodou,“ citovala agentúra Reuters dnešné vyjadrenia holandského premiéra. Toho niektoré štáty počas summitu obvinili z neúspešných jednaní, pretože Holandsko stálo na čele krajín, ktoré presadzovali šetrnejší prístup kvôli obavám z veľkého spoločného zadĺženia EÚ.

Viac..  Priemyselná produkcia v eurozóne aj v EÚ vo februári medzimesačne vzrástla

Do ostrého sporu sa dostal Rutte behom maratónu jednaní s talianskym premiérom Giuseppem Contem, ktorého krajina patrí v tejto pandémií k najpostihnutejším krajinám. „Možno budeš vo svojej vlasti pár dní hrdinom, ale po pár týždňoch budeš pred všetkými európskymi občanmi tým, kto je zodpovedný za to, že adekvátna a účinná európska reakcia je zablokovaná,“ vyčítal Conte Ruttemu na summite za jeho postoj.

Reakcia Matoviča

Ak by lídri Európskej únie neboli schopní dospieť k dohode o fonde obnovy európskych ekonomík po koronakríze, podľa slovenského premiéra Igora Matoviča by sa to negatívne prejavilo na finančných trhoch, stratila by sa dôvera a zmenšila spotreba ľudí a znížila by sa chuť investovať v rámci EÚ. Slovenský premiér to povedal na brífingu pred záverečnou fázou rokovaní. „Po zdravotnej stránke sme koronu ako-tak zvládli, ale ťažká doba je ešte pred nami,“ vyhlásil Matovič a dodal, že na jeseň sa môže zhoršiť aj zdravotná situácia, zvýšiť sa počet bankrotov firiem a stúpnuť nezamestnanosť.

Ako Matovič na sociálnej sieti podotkol, rokovania v Bruseli trvali 113 hodín a bol to najdlhší samit za posledných 20 rokov.

Veronika Remišová vidí príležitosť a zodpovednosť

Minsterka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie si myslí, že financie poskytnuté Európskou úniou by mali byť rozdelené do troch fáz, a to, vyriešením ekologických záťaží z minulosti, zachovaním pracovných miest a investovaním do inovácií.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices