Simecka
Europoslanec Michal Šimečka. PHOTO: © European Union-EP.

Michal Šimečka: Európa sa odhodlala na odvážny skok ponad priepasť

“Dohoda zo summitu európskych lídrov má zásadné nedostatky, ale je omnoho lepšia, než by sme si pred pár mesiacmi dokázali predstaviť,” vyhlásil slovenský europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka po tom, ako sa Európska rada dohodla na záchrannom pláne pre členské štáty Európskej únie (EÚ) po ekonomickej kríze spôsobenej pandémiou koronavírusu.

Šimečka zdôrazňuje, že systém čerpania týchto peňazí bude omnoho jednoduchší, ako klasické eurofondy. “Cez leto musí vláda pracovať na pláne, kde vytýči hlavné reformné priority Slovenska na roky dopredu. Stačí, aby plán odobrila Komisia a členské štáty, a peniaze prídu. Dostávame tak neopakovateľnú šancu na modernizáciu a prechod od montážnych hál k inovatívnej a zelenej ekonomike. Je povinnosťou vlády sa jej chopiť,” hovorí.

Podľa europoslanca je okrem objemu a spôsobu čerpania zdrojov dôležitý aj fakt, že sa lídri prvýkrát v histórii dohodli na možnosti obmedziť čerpanie fondov pre štáty, ktoré ohýbajú právny štát a základné hodnoty EÚ. “Formulácia v dohode je zámerne všeobecná, ale úmysel je jasný,” uviedol.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Samotný Šimečka je spravodajcom Európskeho parlamentu pre nový mechanizmus na monitorovanie dodržiavania princípov právneho štátu v EÚ. “V najbližšom čase sa povedie politická bitka o tom, ako presne bude tento mechanizmus vyzerať. Urobím všetko preto, aby bolo všetkých 27 štátov posudzovaných rovnako a férovo, ale sankcie musia existovať,” podčiarkol europoslanec.

O dac

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices