Chorvatsko
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Cesta do Chorvátska: Ktorá trasa je najlepšia a na čo si dať pozor?

BRATISLAVA / Ak sa chystáte na cestu autom do Chorvátska, ukážeme vám, čo všetko vás na trase čaká. A ktorá cesta je tá najrýchlejšia. Cestovať autom na dovolenku nie je ale len o pobalení kufrov, naštartovaní vozidla a vychutnávaní si okolitých krás po ceste. Pred cestou musíme auto poriadne skontrolovať. Isté pravidlá platia aj pre našich spolujazdcov.

Ciest do Chorvátska je viacero, no ktoré sú tie časovo najvýhodnejšie? Motoristického novinára Peter Mihálik hovorí nielen o možnosti trás k Jadranskému moru, ale aj o tom ako sa udržať pri vedomí, ak meriame dlhú cestu autom. Spomína aj poplatky, ktoré musíme po ceste uhradiť, a ako je to s prípravou vozidla na dlhú cestu.

Nezabudnite ani na formulár

Slováci podľa slov Mihálika najčastejšie využívajú dve trasy do Chorvátska. Jednu cez Rakúsko-Slovinsko, druhú cez Maďarsko a rovno do Chorvátska. „Rozdiel je nielen časový ale aj výrazne finančný. Rakúsko má totiž 10-dňovú diaľničnú známku a rovnako aj Maďari. Slovinci ale majú len 7- dňovú diaľničnú známku, čo je na dovolenku v Chorvátsku niekedy málo. V samotnom Chorvátsku je to o diaľničnom mýte. Výrazne sa tu dá ušetriť možnosťou zakúpenia skrinky, kde si uplatníte akýsi kredit. Máte akoby vlastný prechod cez hraničný priechod a navýšený kredit v krabičke,“  vyjadril sa Mihálik. Pri kúpe diaľničnej známky v Slovinsku si treba dať ale pozor, aké motorové vozidlo máte.

Viac..  Ivan Štefanec: Digitálny vodičský preukaz v mobile bude realitou

Pri vstupe do Chorvátska si nezabudnite vytlačiť formulár alebo stiahnuť do telefónu a vyplniť. Platí to pre každého jedného člena „dovolenkovej posádky“.

U vodiča veľmi záleží, kedy sa vyberie na cestu – či v noci alebo cez deň. V každom prípade by podľa Mihálika mal šoférovať v pohodlnom a ľahkom oblečení, nejesť pred cestou ani počas nej ťažké jedlá. Dôležitá je aj hudba, ktorú pri ceste počúvame, či komunikácia so spolujazdcom. Jeho usmerňovanie počas jazdy či bezpečné komunikovanie nemusí u nás vyvolať únavu. Ak sa ale cítite unavený, jednoznačne zastavte na najbližšej pumpe, či odpočívadle. Trochu si oddýchnite alebo sa len na pár minút poprechádzajte.

Ako si pripraviť auto pred cestou

Ako si pripraviť auto pred cestou, a ako sa počas jazdy nesprávať zo strany spolujazdcov? Otázkou je aj to, ako správne jazdiť, keď nás zastihne silný lejak a na vozovke sa vytvoria vodné koľaje.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices