Putin, Lukasenko
Vladimír Putin a Alexander Lukašenko. PHOTO: © European Union.

Lukašenko hrozí pred voľbami zahraničným médiám, že ich vykáže z krajiny

MINSK – Dlhoročný bieloruský líder Alexander Lukašenko varoval zahraničné médiá, že ich vykáže z krajiny. Ako dôvod uviedol „tendenčné“ pokrývanie prezidentských volieb naplánovaných na budúci mesiac. Lukašenko zmienil konkrétne dve médiá, britskú stanicu BBC a rozhlasovú stanicu Slobodná Európa financovanú z USA, ktoré obvinil z vyvolávania nepokojov. Zároveň v tejto súvislosti pokarhal aj bieloruských vládnych predstaviteľov.

“Prečo ich tolerujete? Boli ste to vy, čo ste ich tu akreditovali,“ vyhlásil na vládnom stretnutí. Spomenul tiež masové demonštrácie v Kyjeve, ktoré zvrhli v roku 2014 z moci proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. “Nepotrebujeme čakať až do konca volebnej kampane. Vykážte ich, ak sa neriadia našimi zákonmi a vyzývajú ľudí, aby vyšli na Majdan,“ uviedol v odkaze na kyjevské námestie, ktoré bolo dejiskom masových protestov.

Viac..  Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Lukašenko vládne v bývalej sovietskej republike tvrdou rukou od roku 1994. Sovietsky štýl kontroly si udržiava nad opozíciou, ekonomikou aj médiami. Očakáva sa preto, že si hladko zabezpečí aj ďalší, v poradí už šiesty mandát. Prezidentské voľby sa v krajine uskutočnia 9. augusta.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices