koronavirus, supermarket
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slováci podľa analytikov NBS počas pandémie míňali viac, ako ukazovali oficiálne štatistiky inflácie

BRATISLAVA – Slováci míňali počas pandémie na tovary a služby zrejme o niečo viac, ako ukazujú oficiálne štatistiky o vývoji inflácie. Konštatovali to analytici menového úseku Národnej banky Slovenska. Podľa nich sa totiž po zavedení karanténnych opatrení v súvislosti s novým koronavírusom zmenili nákupné preferencie ľudí oproti oficiálnym váham spotrebného koša, z ktorých vo svojich inflačných štatistikách vychádza Štatistický úrad SR. Nakupovali najmä potraviny a nevyhnutné tovary, pričom na služby míňali podstatne menej ako v štandardných časoch.

Po zohľadnení zmenených váh v spotrebnom koši tak podľa analytikov centrálnej banky skutočná inflácia mohla byť v mesiacoch marec až máj vyššia o 0,2 až 0,3 percentuálneho bodu. „Rýchlo rastúce ceny potravín nabrali na dôležitosti v porovnaní s padajúcimi cenami pohonných látok. Vzhľadom na to mohol byť skutočný rast cien z pohľadu spotrebiteľa vyšší od oficiálne zverejňovanej miery inflácie,“ uvádza sa v analytickom komentári menového úseku Národnej banky Slovenska. Výrazne počas pandémie stúpla aj váha cien bývania a energií mimo pohonných látok.

Analytici centrálnej banky pritom pri svojich predpokladoch vychádzali z údajov finančnej správy z elektronických pokladníc, ktoré pomerne presne reprezentujú výdavky domácností v maloobchode a službách. Taktiež použili aj dáta aktuálneho a predpokladaného vývoja konečnej spotreby domácností. Na základe týchto údajov skonštruovali alternatívne váhové systémy, ktoré vernejšie zobrazujú spotrebiteľské výdavky.

Viac..  J. Sturnaras: V roku 2024 sú možné štyri zníženia úrokových sadzieb ECB

Oficiálna medziročná miera inflácie meraná národným indexom podľa údajov Štatistického úradu SR dosiahla v tohtoročnom marci 2,3 %, v apríli 2,1 % a v máji 2 %. Harmonizovaná inflácia, meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien Európskej únie (HICP), bola v marci na úrovni 2,4 % a následne spomalila na aprílových 2,1 %. Na tejto úrovni stagnovala aj v máji.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices