bilcik
Vladimír Bilčík, šéf Delegácie EP pre vzťahy s Čiernou Horou PHOTO: © European Union 2020

Vladimír Bilčík: Maďarsko prišlo o posledné slobodné médium

?? PRIŠLO O POSLEDNÉ VÝZNAMNÉ SLOBODNÉ MÉDIUM – PRETO PODPORUJEM SILNÚ??, KTORÁ CHRÁNI PRÁVNY ŠTÁT

Index.hu bolo posledné významné médium v Maďarsku, ktoré dokázalo kontrolovať maďarskú vládu. Tá na portál dlhodobo vyvíjala tlak. Pred pár mesiacmi sa 50% vlastníkom portálu stal provládny biznismen Miklos Vaszily. V utorok správna rada vyhodila šéfredaktora, ktorý chránil redakciu pred tlakmi. Včera podalo 70 novinárov výpoveď.

Sloboda a nezávislosť novinárov sú základným predpokladom pre zdravé mediálne prostredie vo fungujúcej demokracii. O také sa usilujem ako člen monitorovacej skupiny pre právny štát v europarlamente – skupiny, ktorá vznikla po vraždách európskych investigatívnych novinárov.

Posledné udalosti v Maďarsku len podčiarkujú, že toto úsilie musíme zintenzívniť. Keď klesá kvalita a sloboda médií v jednotlivých krajinách, považujem za dôležité, aby sme zabojovali o silnejšiu európsku ochranu, teda právnu i finančnú pomoc pre prácu novinárov v celej Európskej únii.

Preto som tento týždeň hlasoval za dôsledné dodržiavanie princípov právneho štátu pri využívaní eurofondov a nového fondu obnovy po koronakríze. Som presvedčený, že spoločné európske peniaze musia smerovať len tam, kde vlády vytvárajú priestor pre silné nezávislé média a fungujúcu spravodlivosť.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Na Slovensku vieme po vraždách Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, žiaľ, až príliš dobre, že útoky na médiá sa môžu skončiť aj tragicky. Preto podporujem novinárov, aby mohli písať o politike slobodne a poctivo, teda bez finančných a mocenských tlakov na prácu, ktorú robia – v Európe, u nás doma i u našich susedov.

O red

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices