novinari
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Z jedného z najväčších médií v Maďarsku odchádza vyše 50 novinárov. Hovoria o vonkajšom zasahovaní

Maďarsko/ Z najväčšieho slobodného média v Maďarsku odchádza viac ako 50 novinárov. Toto rozhodnutie urobili po tom, ako bol prepustený začiatkom týždňa šéfredaktor portálu Index.hu. Novinári požadovali od riaditeľstva, aby kvôli zachovaniu nezávislosti média nebol prepustený šéfredaktor Dull Szabolcs.

Redakcia pritom roky pripomínala, že k tvoreniu nezávislého obsahu musia byť zachované dve požiadavky a to,aby nedochádzalo k akémukoľvek vonkajšiemu zasahovaniu do obsahu portálu, takisto aj do zloženia redakčnej rady. Táto požiadavka však bola porušená po tom, ako bol prepustený šéfredaktor. „Jeho odvolanie je jasným zásahom do zloženia redakčnej rady a nemôžeme to považovať za nič iné, ako otvorený pokus o nátlak,“ uvádza redakcia.

Index.hu je portálom, ktorý podľa odhadov mal denne 1 milión skutočných používateľov, čo predstavovalo takmer polovicu všetkých zobrazení stránok medzi nezávislými médiami, uvádza Medzinárodný tlačový inštitút.

Viac..  Kandidátnu listinu pre voľby do EP podalo 24 politických strán a jedna koalícia

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices