koronavirus, lekar, pacienti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Lekári sa budú musieť popasovať s náročnou úlohou. Ako rozlíšiť chrípku od Covid-19?

BRATISLAVA / Už o pár týždňov budú mať naši lekári náročnú úlohu. Rozlíšiť ľudí s Covidom-19 od ľudí, ktorí majú bežnú chrípku. Omnoho jednoduchšia situácia by nastala, ak by sme sa pravidelne dávali proti chrípke očkovať. Slováci však dlhodobo toto očkovanie odmietajú.

Horúčka nad 38 stupňov, bolesť hrdla, hlavy, svalov, plný nos, kašeľ a únava. Máte Covid-19 alebo chrípku? Koronavúrus je aktuálne pravdepodobnejšia odpoveď, vzhľadom na to, že sezónna chrípky ešte nezačala. O pár mesiacov to bude zrejme omnoho komplikovanejšie.

Aká je šanca, že to budeme vedieť rozoznať? „No, ta šanca je malá. Ak sa k nám dostane pacient, ktorý má horúčku, kašle, alebo ho škriabe v hrdle, ako zistiť, či má Covid-19,  to je veľmi ťažké i dnes a to tu chrípkovú epidémiu nemáme. Ale ak tu bude, tak odlíšiť pacienta s Covidom-19 a chrípkou bude veľmi, veľmi ťažké,“ vysvetľuje infektológ Peter Sabaka.

Infektológovia majú okrem testov, ktorých vyhodnotenie však určitý čas trvá, pár pomôcok, podľa ktorých sa budú orientovať. V prvom rade budú skúmať, či sa pacient stretol s niekym nakazeným na Covid-19, zistia, či má zápal pľúc, ktorý je pri chrípke menej častý, avšak pri Covide veľmi častým prejavom. Rovnako sledujú znížený obsah kyslíka v krvi. „Fungovať na 100% to nebude, ale budeme sa veľmi snažiť, aby sa nám tí pacienti nepomiešali, a bude to veľmi vyčerpávajúce,“ dodal Sabaka.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Odborníci predpokladajú, že o pár mesiacov sa nám začne prekrývať obdobie pandémie koronavirusu s epidémiou chrípky. Preto odporúčajú proti chrípke sa tento rok očkovať. Slováci však nie sú jeho fanúšikmi, za posledné roky sa zaočkovalo len o niečo viac ako 4% z nás. „Tie príznak sú veľmi podobné. Preto, ak je človek zaočkovaný, bude vedieť, že má Covid-19,“ dodala epidemiologička Zuzana Krištúfková.

Jednoznačným prínosom by bola vakcína proti samotnému koronavírusu. Tá však bude dostupná najskôr na budúci rok. Niektorí skeptici neveria v jej účinnosť. Argumentujú tým, že rovnako ako chrípka aj koronavírus mutuje a vyrobiť účinnú vakcínu je preto nemožné.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices