Jemen
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Letecký most humanitárnej pomoci EÚ doručí do Jemenu viac než 220 ton životne dôležitých výrobkov

V rámci leteckého mosta humanitárnej pomoci vyslala EÚ z belgického Liège nový let so zdravotníckym a iným základným vybavením na posilnenie humanitárnej pomoci v Jemene. Celkovo sa tak najzraniteľnejším Jemenčanom doručí viac než 220 ton životne dôležitých výrobkov. Pomoc sa podarilo zrealizovať vďaka spoločnému úsiliu Švédska a EÚ.

Letecký most humanitárnej pomoci EÚ rieši závažné nedostatky v zásobovaní spôsobené logistickými výzvami a obmedzeniami v súvislosti s pandémiou koronavírusu. EÚ okrem toho vyčleňuje ďalších 70 miliónov eur na rozšírenie podpory v rámci celej krajiny, čím sa príspevok humanitárnej pomoci pre Jemen v roku 2020 zvýši na 115 miliónov eur.

Komisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič k tomu povedal: „Táto operácia leteckého mosta EÚ do Jemenu je najväčšou svojho druhu, odkedy sme začali poskytovať leteckú pomoc krajinám postihnutým koronavírusom. Spolu s dodatočnou finančnou pomocou sú dôkazom toho, aké dôležité je pomáhať Jemenčanom, keď to najviac potrebujú. Rýchle šírenie nákazy COVID-19 v krajine, ktorá už beztak zažíva najhoršiu humanitárnu krízu na svete, len pridáva ďalšie utrpenie. Naša pomoc sa k občanom Jemenu musí dostať dnes, nie zajtra. Vyzývam všetky strany, aby si plnili svoju medzinárodnú povinnosť poskytnúť neobmedzený prístup nestranným humanitárnym organizáciám, aby mohli pomôcť jemenskému ľudu.“

Letecký most humanitárnej pomoci EÚ, v rámci ktorého do Jemenu poputuje naliehavý humanitárny náklad, bude smerovať do Adenu a Saná a bude v prevádzke až do začiatku augusta. Zásielky sú určené na boj s nákazou koronavírusu, ale zároveň umožnia naďalej realizovať aj iné záchranné humanitárne programy agentúr OSN, medzinárodných mimovládnych organizácií a hnutia Červeného kríža a Červeného polmesiaca.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Humanitárne činnosti v Jemene financované EÚ sa zameriavajú na núdzovú podporu civilistov postihnutých konfliktom. Patrí medzi ne reakcia na akútnu podvýživu, nedostatok potravín, prírodné katastrofy a epidémie.

Súvislosti

Spolupráca všetkých strán s Organizáciou Spojených národov a inými humanitárnymi organizáciami je nevyhnutná. Po piatich rokoch konfliktu jemenská kríza vyvrcholila. Začiatkom roka 2020 potrebovalo 80 % obyvateľstva určitú formu humanitárnej pomoci a ochrany. Nižšie financovanie a väčšie obmedzenia prístupu k nemu teraz vedú k ešte vyššej miere utrpenia a zraniteľnosti. V krajine, v ktorej kolabuje zdravotníctvo a hospodárstvo je v hlbokej kríze, by pandémia koronavírusu mohla vyvolať hladomor.

Od začiatku konfliktu v roku 2015 vyčlenila Európska únia 896 miliónov eur na reakciu na krízu v Jemene. Z toho bolo 554 miliónov eur určených na humanitárnu pomoc a 318 miliónov eur na rozvojovú pomoc.

Vďaka týmto finančným prostriedkom bolo možné poskytnúť životne dôležitú pomoc vrátane potravín, zdravotnej starostlivosti a vzdelávania, ale aj vody, prístreškov a hygienických balíčkov. Pripravenosť a reakcia na ohniská nákazy boli v centre pozornosti stratégie EÚ pre Jemen už pred vypuknutím pandémie COVID-19. V snahe riešiť epidémie cholery a koronavírusu financuje EÚ liečebné strediská a preventívne opatrenia.

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ víta otvorenie ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že berie na vedomie a víta vyhlásenie izraelského premiéra …

Consent choices