Simecka
Europoslanec Michal Šimečka. PHOTO: © European Union-EP.

Michal Šimečka: Iba deväť percent párov rovnakého pohlavia sa nebojí držať na verejnosti za ruky

Iba deväť percent párov rovnakého pohlavia sa nebojí držať na verejnosti za ruky. Polovica sa obáva agresie alebo napadnutia – na Slovensku, v 21. storočí.

V mnohých veciach sme za posledných tridsať rokov dobehli civilizovanú Európu. Ale v niečom sa vzďaľujeme. To ukázal aj posledný prieskum Agentúry pre základné práva EÚ, porovnávajúci situáciu LGBTI komunít v členských štátoch. Slovensko nedopadlo dobre.

To nie je žiadna zhoda okolností, alebo zákonitosť vyplývajúca zo slovenských dejín a kultúry. To je dôsledok konkrétnych činov – a slov – v našom politickom a verejnom priestore. To je dôsledok toho, ako politici – a nielen z radov extrémistov – s cynickou ľahkosťou rozsievajú nenávisť a strach z inakosti, lebo im to práve vyhovuje.

Nie je náhoda, že iba dve percentá ľudí zo slovenskej LGBTI komunity majú pocit, že nimi zvolená demokratická vláda ich dostatočne chráni pred predsudkami a neznášanlivosťou. A samozrejme, nula percent z nich dostalo od štátu nárok dozvedieť sa, že sa jeho partnerovi či partnerke niečo stalo a skončil v nemocnici.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Pri pohľade na súčasný parlament to nevyzerá, že by sa situácia mala zlepšiť. Ale Pride je ten moment, keď musíme všetci a nahlas povedať, že nie je normálne, aby Slovensko ani za 30 rokov demokracie nedokázalo zabezpečiť rovnosť v právach a ľudskú dôstojnosť pre svojich občanov.

O red

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices