prasa
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Situácia s africkým morom ošípaných sa zhoršuje, rozširuje sa do ďalších okresov

BRATISLAVA – Situácia s africkým morom ošípaných (AMO) na Slovensku sa výrazne zhoršuje. Od prvého pozitívneho nálezu pred rokom sa nákaza rozšírila v poradí už do šiesteho okresu, ktorým je Rimavská Sobota. Predtým veterinári zaznamenali pozitívne nálezy AMO v okresoch Trebišov, Michalovce, Košice – okolie, Košice – mesto a pred týždňom aj v okrese Rožňava.

Ako informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV), na Slovensku je evidovaných celkovo už 221 prípadov uvedenej nákazy u diviačej zveri.

Pozitívny výsledok na africký mor ošípaných u uloveného diviaka v okrese Rimavská Sobota potvrdilo národné referenčné laboratórium vo Zvolene 27. júla. Ide o prvé potvrdenie výskytu nákazy v tomto okrese. Diviaka ulovili v katastri obce Lenka, asi štyri kilometre od slovensko-maďarskej hranice. Na maďarskej strane je podľa agrorezortu už dlhodobejšie potvrdzovaný výskyt nákazy u diviakov. Príslušná Regionálna veterinárna a potravinová správa Rimavská Sobota vydá pre pomenované poľovné revíry opatrenia v zmysle platnej legislatívy Európskej únie a SR, ktoré majú zabrániť ďalšiemu šíreniu, resp. spomaleniu šírenia nákazy.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices