letecky most humanitarnej
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Letecký most humanitárnej pomoci EÚ doručí do Iraku viac ako 40 ton zdravotníckych a núdzových zásob

V Iraku pristál ďalší zo série letov v rámci leteckého mosta humanitárnej pomoci EÚ s viac ako 40 tonami zdravotníckych a núdzových zásob, ktorými sa posilní humanitárna pomoc v krajine. Tento let je súčasťou prebiehajúcej podpory Tímu Európa zameranej na poskytovanie pomoci v časoch najzávažnejších svetových humanitárnych kríz krajinám, ktoré musia čeliť dopravným obmedzeniam v dôsledku pandémie koronavírusu.

EÚ tiež poskytuje nový balík humanitárnej pomoci vo výške 35 miliónov EUR na pomoc obetiam konfliktov a núteného vysídľovania v Iraku a na podporu reakcie na koronavírus.

Komisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič uviedol: „EÚ bude aj naďalej stáť pri obyvateľoch Iraku, ktorí to najviac potrebujú. V dôsledku pandémie koronavírusu čelia humanitárne organizácie veľmi náročným podmienkam, pokiaľ ide o prístup, zatiaľ čo potreby v Iraku stále rastú. Tento most humanitárnej pomoci je hmatateľným prejavom solidarity EÚ s najzraniteľnejšími osobami.“

Humanitárna pomoc EÚ v Iraku sa zameriava na poskytovanie životne dôležitej pomoci, ako je naliehavá zdravotná starostlivosť, poskytovanie prístrešia, prístup k nezávadnej vode a sanitačným službám, vzdelávanie a ochrana. Humanitárna pomoc EÚ sa poskytuje približne 400 000 ľuďom, pričom väčšinou ide o ženy a deti.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Od roku 2015 bolo v krajine poskytnutých na humanitárnu pomoc viac ako 490 miliónov EUR.

Súvislosti

Európska únia je hlavným poskytovateľom humanitárnej pomoci v Iraku v súlade s humanitárnymi zásadami ľudskosti, neutrality, nestrannosti a nezávislosti.

Irak momentálne čelí pandémii koronavírusu. EÚ prostredníctvom svojich humanitárnych partnerov podporuje zdravotnícke zariadenia a zdravotníckych pracovníkov v celom Iraku, ako aj vykonávanie opatrení v oblasti verejného zdravia v táboroch a miestach zadržiavania a zvyšuje povedomie o tom, ako zmierniť riziká.

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ víta otvorenie ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že berie na vedomie a víta vyhlásenie izraelského premiéra …

Consent choices