drogy
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Po Európe sa začala šíriť nová smrteľná droga: Je oveľa silnejšia než morfium

BRATISLAVA / Po celej Európe sa začala u dílerov drog objavovať nová syntetická látka. Je extrémne nebezpečná, už pri prvom požití dokáže zastaviť dýchací a obehový systém. Etazén pred niekoľkými dňami zachytili v Poľsku.

Na novú nebezpečnú syntetickú drogu pochádzajúcu z Číny upozornili poľskí hygienici. Podľa všetkého je až 60-krát silnejšia ako morfium. Poľským policajtom sa podarilo drogu zachytiť neďaleko mesta Lodž. Pracovníci miestneho úradu verejného zdravotníctva následne vydali výstrahu pred touto látkou. „Nová droga s názvom Etazén je vo forme sivého prášku. Objavili sme ju poprvýkrát v Lodži. Ide o veľmi silné a toxické narkotikum. Môže spôsobiť okamžitú smrť,“ uviedla Dominika Glonek, Úrad verejného zdravia Krakov.

Etazén je nielen extrémne návykový, ale môže byť smrteľný už pri prvom požití. Prvýkrát sa objavil minulý rok v Číne. „Opisuje účinky ako utlmujúce nervový systém a utlmujúce centra dýchania. V ďalších materiáloch sa dá dopátrať k tomu, že môže dôjsť až k zástave dýchania, a teda je prítomné predávkovanie,“ vyjadril sa psychológ a odborník na závislosti Peter Pustý.

Aj napriek tomu, že poľská polícia o prípade novej syntetickej drogy vie, nateraz neposkytuje z dôvodu prebiehajúceho vyšetrovania žiadne vyjadrenia. U nás na Slovensku táto látka oficiálne zachytená ešte nebola. Slovenskí úradníci však o situácii vedia.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

„Podľa dostupných informácií túto látku na Slovensku neevidujeme. Odbor koordinácie protidrogovej stratégie a monitorovania drog ministerstva zdravotníctva dôsledne sleduje situáciu ohľadom výskytu nových psychoaktívnych látok na území Slovenska. V prípade potvrdenia výskytu tejto látky a následnej analýzy je pripravený prijať adekvátne opatrenia, vrátane vyhlásenia výstrahy,“ uviedlo stanovisko MZ SR.

„Človek sa môže dostať do takého stavu, že zomrie a to aj za predpokladu, že by včas dorazili záchranári. Nebude mu pomoci,“ upozorňuje Dominika Glonek. „Etazén nie je ľahko vystopovateľný štandardnými metódami zachytenia opioidov. To znamená, že bežnými testami pravdepodobne nebude možné ho zachytiť,“ dodal Pustý.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices